• Početna>
  • Vesti>

Preminulo 17 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 3.866

Prema poslednjim podacima, koronavirus je potvrđen kod još 3.866 građana Srbije, a testirano je 15.769 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je još 17 osoba.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je u Srbiji jutros pređena brojka od milion vakcinisanih osoba.

Istakla je da je vakcinisano 95 odsto prijavljenih ljudi iz prioritetnih grupa i pozvala sve ljude, svih starosnih dobi, da se prijave. 

Epidemijska situacija u Srbiji pogoršana je zbog kombinacije nesprovođenja preventivnih mera i prisustva novih sojeva koronavirusa u zemlji, navodi za RTS direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

Poslednjim presekom stanja u Srbiji registrovano je 4.056 slučajeva zaraze, a Ivanuša upozorava da taj broj može da brzo da poraste na 8.000 i da ugrozi zdravstveni sistem.

“Mi znamo da kad vi imate preko 4.000 obolelih dnevno, jako brzo taj broj može da poraste na 8.000, a imali smo preko 8.000 u Srbiji i znamo šta to znači za zdravstveni sektor – bolnice. Znači, situacija je jako ozbiljna”, ocenjuje direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji.

Doktor Vlado Batnožić, koordinator privremene bolnice u Areni, rekao je za RTS da raste broj pozitivnih, da je trenutno u toj bolnici na lečenju 386 pacijenata, kao i da dolaze sve mlađi ljudi, pa i čitave porodice.

“Ranije smo imali 20 do 30 pacijenata, a sada dnevno imamo i do 100 pacijenata. Dok je ranije bilo pozitivno 10 do 20 odsto pacijenata, sada je to 50 odsto testiranih. To je značajan pomak i skok. Nešto se strašno događa”, zaključuje Batnožić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još