Selaković u dvodnevnoj poseti Nemačkoj, među temama i dijalog Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković boraviće danas i sutra u zvaničnoj poseti Nemačkoj, tokom koje će se sastati sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom i savetnikom kancelarke Angele Merkel, Janom Hekerom, prenosi Tanjug.

Očekuje se da glavne teme razgovora u Berlinu budu bilateralna saradnja Srbije i Nemačke, kao i evropske integracije Srbije, ali neizostavno i pitanje Kosova i dijalog Beograda i Prištine, te borba protiv koronavirusa.

Selaković i Mas, kako saznaje Tanjug, razgovaraće u četvrtak posle podne, a nakon sastanka predviđeno je obraćanje javnosti dvojice ministara.

U intervjuu za Kurir sredinom februara, nemački ministar Mas je rekao da je regulisanje nerešenih odnosa Beograda i Prištine jedan od ključnih uslova za članstvo Srbije u EU, kao i da rokovi ili unapred utvrđena dinamika za pristupanje Uniji ne postoje, ali da bi bilo dobro da su pregovori sa Srbijom dinamičniji.

Po pitanju ublažavanja posledica pandemije koronavirusa, Mas je tada rekao da će EU zemljama Zapadnog Balkana biti partner i pružiće regionu pomoć od oko 12 milijardi evra.

Selaković će u četvrtak razgovarati i sa spoljnopolitičkim savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel, Janom Hekerom, kao i sa Johanom Vadefulom, poslanikom Bundestaga i predsedavajućim Radne grupe Unije CDU/CSU za Zapadni Balkan.

Prethodno, danas, prvog dana posete, Selaković će se obratiti Odboru za EU nemačkog Budnestaga, a razgovaraće i sa članovima parlamentarne grupe prijateljstva za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu.

Deo posete biće posvećen i ekonomskim temama, budući da su nemačke kompanije među najbrojnijima u Srbiji i zapošljavaju više desetina hiljada ljudi.

Tako će se Selaković tokom boravka u Berlinu sastati i sa predstavnicima Odbora za istok nemačke privrede, Saveza nemačke industrije i Skupštine nemačkih industrijskih i privrednih komora.

Takođe, srpski ministar će u Ambasadi Srbije u Berlinu uručiti poklon Ministarstva spoljnih poslova nastavnicima u Dopunskoj školi na srpskom jeziku u Nemačkoj.

Izvor i foto: Tanjug

Comments