Lajčak danas dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati i s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Lajčak u Beograd dolazi iz Prištine, gde se sastao s pobednikom parlamentarnih izbora 14. februara, liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, kao i sa vršiteljkom dužnosti kosovske predsednice Vjosom Osmani i odlazećim premijerom Avdulahom Hotijem.

Predstavnik EU je u utorak u Prištini izjavio da očekuje okončanje briselskog dijaloga tokom mandata Kurtija kao kosovskog premijera i Osmani kao predsednice.

On je rekao i da EU i SAD imaju isti cilj za Zapadni Balkan i da je partnerstvo Brisela i Vašingtona ojačano od dolaska na vlast američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ranije je istakao da Beograd ne treba da strahuje zbog obnovljene saradnje EU i SAD na “rešavanju kosovskog pitanja”.

U zajedničkom intervjuu za KTV sa visokim zvaničnikom američkog Stejt departmenta Metjuom Palmerom, Lajčak je rekao će se glas Kosova čuti i poštovati kada se pridruži EU, i dodao da do članstva u Uniji ne može doći bez normalizacije odnosa sa Srbijom.

Do Lajčakove posete regionu dolazi posle višemesečne pauze u pregovorima Beograda i Prištine pod okriljem EU, koja je u najvećoj meri posledica pada Hotijeve vlade, odnosno održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Prošle nedelje je rekao da očekuje nastavak dijaloga ubrzo posle formiranja kosovske vlade.

Lajčak, koji je specijalni predstavnik EU i za regionalna pitanja Zapadnog Balkana, u četvrtak putuje iz Beograda za Podgoricu, gde će boraviti i u petak.

Izvor: Beta

Foto: rts


Comments

Pročitaj još