• Početna>
  • Vesti>

Bojković: Imunizacija je bitan faktor u prevazilaženju trenutne situacije

O važnosti vakcinacije naročito za hronične bolesnike koji se leče i imaju već stalnu terapiju za program Radija Kosovska Mitrovica govorila je dr.spec interne medicine,kardiolog Bojana Bojković. Zahvalila je Vladi RS i državnim organima koji su uložili ogromne napore da obezbede dovoljno vakcina za naše sugrađane sa Kosova i Metohije.

“Veoma je važno da se svi građani odazovu i vakcinišu što pre jer je imunizacija jedini i najvažniji faktor u prevazilaženju trenutne epidemiološke situacije. Što se starijih i hroničnih bolesnika tiče za njih je vakcinacija neophodna, jedino što bi mnogo bolje bilo organizovati vakcinaciju u blizini , jer ih put iscrpljuje ali pošto je takva situacija i ovo je prihvatljivo. Apelovala je na sve da se vakcinišu ali i da budu oprezni i vode računa o zaštiti u periodu inkubacije , kada se još uvek mogu inficirati virusom”, upozorava dr. Bojković.

Na pitanje kako se pravilno treba ponašati tokom vakcinacije Bojković kaže

“Optimalno vreme kada se pacijent koji je vakcinisan posebno čuva i štiti od infekcije je 10 dana posle primljene prve doze vakcine i 15 dana nakon primljene druge doze vakcine. Tek tada se može smatrati zaštićenim ili ukoliko se ipak inficira može da očekuje znatno blaže , gotovo bezazlene simptome Kovid 19.

Osim toga , količina antitela nije presudna za vakcinaciju, ali pacijenti nemaju potrebe za imunizacijom dva do tri meseca od momenta infekcije virusom korona”, dodaje dr. Bojković

Trenutna situacija u kovid bolnici u Kosovskoj Mitrovici je takva da ukazuje na neophodnost što brže imunizacije i sticanja kolektivnog imuniteta.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još