Lajčak stigao u Prištinu, prvo sa Kurtijem

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak stigao je u trodnevnu posetu Kosovu koju je započeo u sedištu Pokreta Samoopredeljenje gde će ga primiti predsednik stranke Aljbin Kurti, prenosi Koha.

Lajčak je izjavio da je Aljbin Kurti upoznat sa činjenicom da međunarodna zajednica očekuje da nova vlada Kosova nastavi dijalog Kosova i Srbije.

„Mislim da nije potrebno objašnjavati razlog moje posete. Dvojica lidera su se poslednji put u Briselu sastali u septembru, a ja u sam posetio Prištinu i Beogradu u oktobru. Na stručnom nivou strane su se poslednji put sastale u decembru. Na Kosovu imamo Kurtija koji je odneo pobedu na izborima i stoga ću kroz razgovor s njim videti koji su njegovi planovi, prioriteti Vlade i kakvi su njegovi stavovi o nastavku dijaloga. U razgovoru ću preneti i poruke EU. Nije tajna da EU očekuje nastavak dijaloga. Spremni smo da dovedemo dvojicu lidera u Brisel, pitanje je kada se to može dogoditi”, rekao je Lajčak u intervjuu za Tanjug.

Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine kaže da Kurtijeve izjave da će dijalog sa Srbijom biti na četvrtom mestu liste prioriteta njegove vlade, ne treba shvatati dramatično.

„ Takve izjave ne treba da dramatizujemo. Naravno da Kurti zna da se od njega očekuje da se pozabavi pitanjem korupcije, ekonomskim problemima kao i vladavinom zakona. Kuri zna i da međunarodna zajednica, EU i SAD, očekuju nastavak dijaloga. Jedan od ciljeva moje posete je razgovor s Kurtijem. Razgovarali smo sa njim dok je obavljao funkciju premijera. Tokom mandata je omogućio konstruktivnu saradnju zdravstvenih ustanova tokom pandemije, i Kurti nam je poznati sagovornik i partner “, rekao je Lajčak

Lajčak je rekao da u Beograd neće doći sa ultimatumom,  i naglasio da je cilj dijaloga normalizacija odnosa između dve zemlje, jer se samo na taj način mogu postići evropske integracije. Dodao je i da EU ima vrlo dobru suradnju sa SAD.

Nakon razgovora sa Aljbinom Kurtijem u sedištu Samoopredeljenja koji je počeo danas u 18 časova, planirano je da se Miroslav Lajčak sutra sastane sa vršiocem dužnosti predsednice Kosova Vjosom Osmani od 08 časova.

Lajčak je danas započeo trodnevnu posetu Kosovu, nakon čega će posetiti Srbiju.

Izvor Koha Ditore/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još