Mere krše političari, ni policajci ih ne poštuju, a kažnjavaju građane

Građani tvrde da se na Kosovu ne poštuju antikovid mere, poput nošenja maski i održavanja fizičke distance, a smatraju da se pooštravanjem neće postići nikakav efekat, prenosi Kosovo Pres.

U novinarskoj anketi građani su naveli da je disciplina poštovanja antikovid mera na vrlo niskom nivou i da je to osnovni razlog povećanja broja novoinficiranih.

Jedan od šetača u Prištini, Feriz Ramadani smatra da su trenutne mere sasvim dovoljne i da ih ne treba pooštravati.

„Pooštravanje nije potrebno. Distanca, maske i pranje ruku su dovoljni, sada kada bismo ih se pridržavali, ali ne poštujemo ih. Ne vidim pozitivne efekte mera zatvaranja”, rekao je Ramadani.

Anketirani građani još dodaju da su političari tokom kampanje pokazali loš primer građanima da je moguće i dozvoljeno kršenje propisanih mera. 

„Uvođenje strogih mere nema smisla, ali nešto se mora preduzeti zbog situacije za koju se vidi da nije dobra. Potpuno zatvaranje bilo bi rešenje za smanjenje slučajeva, ali ne bi bilo dobro za ekonomiju. Poštovanje mera prekršeno je tokom kampanje i sada se samo nastavlja” , rekao je Bećir Kondželi.

Stanovnici Prištine još navode da svi na Kosovu treba da se pridržavaju preporuka SZO i navode primere da su policajci bez maski kažnjavali gražane koji ih ne nose. Ima i onih građana koji uvođenje strogih mera smatraju neophodnim.

Na Kosovu je trenutno  šest opština u crvenoj zoni i to, Priština, Kosovo Polje, Obilić, Zvečan, Peć i Lipljan.

Izvor: Kosovapress, Kosovo Online

Foto: Kosovapress

Comments