• Početna>
  • Vesti>

Srbija druga u Evropi i peta u svetu po broju vakcinacija na milion stanovnika, Krizni štab odlučuje o novim merama

Od početka pandemije u Srbiji je zabeležen 449.901 slučaj zaraze koronavirusom, a od kovida 19, bolesti koju virus izaziva, preminulo je 4.398 osoba.

Procenat smrtnosti je 0,98 odsto. Do sada je testirano 2.903.450 uzoraka. Danas zaseda Krizni štab, a jedna od tema će biti pooštravanje epidemioloških mera.

U Srbiji su, prema najnovijim podacima Vlade, izvršene 1.375.872 vakcinacije protiv koronavirusa, a obe doze vakcine primilo je 497.729 građana.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a prema procentu građana koji su primili obe doze vakcine prva je u Evropi. Posle Srbije su Malta i Rumunija.

U svetu je Srbija na petom mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije.

Prema broju revakcinacija na milion stanovnika u svetu, Srbija je četvrta, posle Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sejšela.

Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slede Rumunija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska.

Srbija je na prvom mestu u regionu i prema broju revakcinacija na milion stanovnika.

Predsednik Kine Si Đinping će, prema dogovoru sa predsednikom Srbije,poslati još 500.000 doza vakcina kompanije “Sinofarm”. Vakcine bi u Srbiju trebalo da stignu 5. marta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da članovi Kriznog štaba već dva, tri dana “mere” koje rigoroznije epidemiološke mere da donesu, kako bi se sprečilo prenošenje virusa u epicentrima širenja – skijalištima, a da se ne ugroze ostali koji su poštovali dosadašnje mere. 

Sednica Kriznog štaba na kojoj je razmatrano pooštravanje mera je završena. Danas u 15 časova na konferenciji će se javnosti obratiti članovi Kriznog štaba.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još