• Početna>
  • Vesti>

O napretku postupka protiv Gucatija i Haradinaja sutra pred sudom u Hagu

U sredu 24. februara u Hagu sa početkom u 11 časova održaće se nova konferencija o napretku postupka protiv lidera ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, prenosi Ekonomija Onlajn.

Pretpretresni sudija Specijalizovanih veća za Kosovo u Hagu je 11. decembra 2020. godine podržao optužnicu koju je 30. oktobra 2020. podigao tužilac protiv Gucata i Haradinaja. Oni se terete za “krivična dela u sprečavanju sprovođenja pravde, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka i kršenje tajnosti postupka“.

Na ročištu u Hagu 19. decembra, Hisni Gucati se pred Specijalizovanim većima izjasnio da nije kriv i izjavio da su se on i njegovi saborci borili za slobodu i odbranu domovine. Haradinaj se takođe izjasnio da nije kriv.

Specijalizovano tužilaštvo, uz podršku policije EULEKS i kosovske policije  25. septembra 2020. godine uhapsilo je Gucatija i Haradinaja kao osumnjičene i prebacilo ih u pritvor Specijalizovanih komora Kosova u Hagu. Po potvrđivanju optužnice, Gucati i Haradinaj imaju status optuženih pred Specijalnim komorama Kosova.

Pretpretresni sudija odbio je zahtev za prestanak pritvora Haradinaju 24. decembra 2020. i odbio njegov zahtev za saslušanje po tom pitanju. Haradinaj se 5. januara žalio na ovu odluku Apelacionom sudu, ali je veće Apelacionog suda pri specijalizovanim većima odbacilo žalbu Nasima Haradinaja na odluku o zadržavanju u pritvoru.

Izvor: Kosovo online / Ekonomia online

Comments

Pročitaj još