Lajčak: Nema rokova za postizanje sporazuma Srbije i Kosova

Srbija i Kosovo imaju evropske ambicije i EU je bila veoma jasna, normalizacija odnosa je preduslov i to je ono što države članice očekuju.

Kao i da ne postoji zaobilazni put, kaže sprecijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i najavio da uskoro planira posetu Beogradu i Prištini, prenosi N1.

Lajčak je rekao da očekuje da se dijalog nastavi čim se oformi Vlada Kosova.

„Mi smo spremni da odradimo naš deo, ali brzina postizanja sporazuma je u rukama stranaka. Ne diktiramo brzinu, ako su voljni da se sastanu u Briselu svake nedelje, spremni smo svake nedelje da ih dočekamo. Ako su spremni da se sastanu jednom u tri meseca, onda ih ne možemo primorati“, naglasio je Lajčak.

On je dodao da je uvek bio protiv veštačkih rokova, jer oni ne funkcionišu.

„Rekao sam da znam detalje procesa i rekao sam da ga je moguće završiti u roku od mesec dana. Mi smo ovde i mi smo ovde za stranke kad god su spremne, ali je na dvema stranama da odluče o brzini“, istakao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, u interesu je Beograda i Prištine da nastave dijalog, a EU je spremna da pomogne i olakša proces.

„Ovde smo da isporučimo rešenja i planiram da posetim Prištinu i Beograd uskoro. Sastaću se sa predsednikom Vučićem, sa budućim premijerom Kurtijem i sa drugim partnerima da prodiskutujemo o nastavku našeg procesa. Moji partneri su ozbiljni političari i oni znaju šta njihovi ljudi očekuju od njih – da ih približe evropskoj budućnosti i oni takođe znaju šta EU očekuje od njih“, istakao je Lajčak.

Na pitanje šta sveobuhvatni sporazum i puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine podrazumevaju, Lajčak je reako da je to na dve strane da odluče i da EU posreduje u procesu, ne diktira ga.

„Naravno, mora postojati volja kod obe strane da se postigne taj sporazum. Ako nema volje, onda nema sporazuma. Ali ako nema sporazuma, onda nema evropske budućnosti“, rekao je Lajčak i dodao da minimum koji Brisel očekuje od dve strane jeste da one ne uvezu otvorena pitanja u evropsku porodicu.

Izvor B92

Comments