• Početna>
  • Vesti>

Stevanović: Moguće pooštravanje mera, bolnice u Batajnici i Kruševcu biće na svom maksimumu

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović upozorio je da ako epidemijska situacija nastavi da se pogoršava, moguće je uvođenje oštrijih mera.

Stevanović je naveo da ako situacija sa brojevima novozaraženih nastavi da se pogoršava, da bi se mere mogle pooštriti.

To bi se, kako je dodao, pre svega ticalo skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i dopunsko smanjivanje popunjenosti kapaciteta turističkih objekata.

Stevanović je, nakon sastanka ministra zdravlja s direktorima kovid bolnica, istakao da se epidemiološka situacija pogoršala, da raste broj zaraženih kovidom 19 i onih koji zahtevaju bolničko lečenje.

Prema njegovim rečima, to znači da će morati da se povećaju bolnički kapaciteti i to tako što će kovid bolnice u Batajanici i Kruševcu maksimalno iskoristiti svoje kapacitete.

Istakao je da je ovog puta dogovoreno da se bolnice koje su izašle iz kovid sistema, ne vraćaju u taj režim, već da se posvete lečenju nekovid pacijenata.

“Zbog porasta broja zaraženih, i pored apela da se strpimo sa aktivnostima, dok se ne vakciniše dovoljan broj ljudi, i da posle toga počnemo da se vraćamo normalnom životu, sada moramo da povećamo bolničke kapacitete”, rekao je Stevanović.

“Nema novih ljudi, neophodna preraspodela kadra”

Napomenuo je da kapaciteti postoje, ali ne da postoje novi ljudi koji će tamo da rade i da će zbog toga izvrštiti raspodela zdravstvenog kadra, kako bi se omogućilo da bolnice rade punim kapacitetom.

Stevanović je dodao da u obe bolnice, u Batajnici i Kruševcu, već rade angio-sale, a privodi se kraju priprema hirurških sala.

“Očekuje nas porast broja obolelih kao rezultat opuštanja na svakom koraku, i aktivnosti koje nisu esencijalne za život, poput druženja, rekreacije, sportskih aktivnosti”, napomenuo je Stevanović.

Ukazao je da opterećenje zdravstvenih radnika direktno zavisi od ponašanja građanstva.

“Zdravsvetni radnici godinu dana nose ovu pandemiju na svojim leđima. Nadamo se da će konačno neko obratiti pažnju na naš umor”, rekao je Stevanović.

Istakao je i da vakcinacija ide velikom brzinom, ali i ponovio da nakon što neko primi prvu dozu vakcine, nije odmah zaštićen, već mora proći pet nedelja, da bi se moglo recći je zaštićen.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još