Šta je mitropolit Porfirije govorio o Kosovu, odnosima Srba i Hrvata, muzici

Sabor SPC izabrao je mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. patrijarha srpskog. Zamonašen u Visokim Dečanima 1985. godine, za mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog izabran je maja 2014. godine i od tada se borio za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj, ali i drugim državama regiona.

“Monah sam postao jer sam u Crkvi tragao za onim što ona zaista nudi i zbog čega jedino postojimo na ovom svetu, jer Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, ni Nemac – on je ljubav, a Crkva nije na ovom svetu da bismo mi bili bolji ljudi, ili da bi se bavila socijalnom pravdom – ona postoji jer nema čoveka koji se ne pita o smislu svojeg postojanja”, ovako je za Hinu govorio mitropolit Porfirije 2017. godine.

Mitropolit Porfirije važi za osobu umerenih stavova, koja neguje lična prijateljstva sa sveštenicima, i predstavnicima svih verskih zajednica.

“Pozdravljam sve katolike, protestante, sve hrišćane, braću drugih veroispovesti, pozdravljam i ateiste i agnostike. Uvek ću iskreno biti spreman za dijalog sa svim ljudima, a dijalog, praštanje i pomirenje biće načela koja ću nastojati da primenjujem u praksi”, rekao je na ustoličenju u Sabornom Hramu u Zagrebu 2014. godine.

Nedugo pošto je stupio na čelo mitropolije Zagrebačkio-ljubljanske, u intervjuu za RTS 2015. godine, rekao je da srpski narod u Hrvatskoj živi u strahu.

Kako zbog događaja iz devedesetih, tako i zbog toga što, kako kaže, pojedinci u hrvatskom političkom krugu s vremena na vreme koriste retorku koja podseća na retoriku iz prošlosti, pa se ljudi osećaju još nesigurnijima.

“Taj strah je duboko uvrežen u biće našeg naroda tamo i zato je veoma značajno da dijalog između Hrvatske i Srbije bude što intenzivniji i da mnogi problemi bar započnu da se rešavaju”, govorio je mitropolit Porfirije.

Svoju i ulogu crkve u takvom okruženju video je u hrabrenju i podzanju našeg naroda, ali i da, kako je isticao, u srpskom narodu podigne osećanje dostojanstva i samosvesti.

Mitropolit Porfirije o Kosovu i Metohiji
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije krajem prošle godine je na televiziji Pink rekao da je Kosovo i Metohija stvar identiteta Srba i da, u slučaju da ga “izgubimo kao temelj postojanja”, nije siguran da “naš narod ima budućnost”.

To, kako je pojasnio, ne podrazumeva neprijateljstvo prema bilo kome, ali da su Kosovo i crkva “vertikala koja osmišljava prošlost i bez (kojih) nema budućnosti”.

“Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu crkvu zavet, to je identitetska stvar… Vitalni (interes) crkve je očuvanje Kosova i izgradnja Hrama Svetog Save”, naveo je mitropolit.

Naveo je tada i da smatra da zvanična crkva nema drugi prostor za delovanje sem naroda i države u kojoj obitava i da saradnju sa zvaničnim institucijama vidi kao prirodan odnos.

“Svi prethodni patrijarsi itekako su bili otvoreni i za dijalog i za saradnju sa državom”, kazao je Porfirije.

O pandemiji
Kada je prošle godine počela epidemija, u intervjuu za Večernji list, mitropolit Porfirije rekao je da ga prazne crkve čine tužnim, ali da se mere moraju poštovati.

“Smatram da nas nevolje ujedinjuju, kako je rekao i Ernest Renan. Pritom je mislio na nacionalnu državu. Voleo bih da je osećaj jednakosti i solidarnosti neprestano prisutan svuda pa i u našoj zemlji i da nam nije potreban nekakav tamo virus da bismo to osvestili. Takođe bih voleo da je osećaj jednakosti i solidarnosti neprestano prisutan. Voleo bih da hrvatski građani srpske nacionalnosti uvek budu tretirani kao sugrađani bez ikakve predrasude i diskriminacije. Sve rane rata daju se zaceliti ukoliko nam je budućnost a ne prošlost prioritet”, istakao je tada mitropolit Porfirije.

U ovakvoj stvrnosti nam, kako je isticao, treba “mnogo Solomonove mudrosti”.

Izvor RTS

Comments