• Početna>
  • Vesti>

UNS: Zadržavanje ekipe RTS-a na Jarinju udar na slobodu štampe

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije protestuju što ekipi emisije “Pravo na sutra” Radio-televizije Srbije kosovska policija i dalje ne dozvoljava da uđe na teritoriju pokrajine i smatraju da su sloboda kretanja i sloboda govora osnovna ljudska prava koja se ne smeju ograničavati administrativnim merama.

Urednica emisije “Pravo na sutra” Svetlana Vukmirović potvrdila je da se ekipa RTS-a na administrativnom prelazu Jarinje nalazi od juče u podne, od kada ne mogu da uđu na Kosovo u Metohiju, te da im je kosovska policija rekla da čeka odgovor iz ministarstva inostranih poslova u Prištini.

Novinarku Svetlanu Vukmirović kosovski policajci duže od dve godine sprečavaju da izveštava tako što je redovno zadržavaju na prelazima, saopštio je UNS.

“UNS će o ovom udaru na slobodu štampe obavestiti međunarodne institucije i udruženja i podseća da je ovo treći slučaj u poslednja tri dana da organi takozvane Republike Kosovo ne dozvoljavaju novinarima da izveštavaju. Na dan izbora na Kosovu i Metohiji, na administrativnom prelazu Jarinje zadržane su i ekipe Regionalne televizije Kraljevo i Televizije Pink, kojima nije dozvoljeno da uđu u pokrajinu”, zaključuje se u saopštenju UNS-a.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još