• Početna>
  • Vesti>

Parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu obeleženo dvadeset godina od zločina u Livadicama

Služenjem parastosa u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu obeležena je dvadeseta godišnjica od terorističkog napada na autobus “Niš-ekspresa” u mestu Livadice, kod Podujeva, u kome je poginulo 12 putnika.

Od posledica eksplozije kada je prvi od šest autobusa sa srpskim putnicima prelazio preko mosta koji je bio miniran, poginulo je 12 osoba, a 43 je povređeno.

Jelena Stojanović iz Lapljeg Sela se tog dana nalazila u autobusu. Od posledica jake eksplozije poginula je njena rođena sestra Mirijana Dragović dok je ona bila teško povređena. Sada, 20 godina na današnji dan sa rodbinom i prijateljima dolazi na Mirjanin grob i čeka na odgovor ko je ubio njenu sestru i srpske putnike u autobusu.

“Pitate me ko je kriv? Smatram da je to međunarodna zajednica jer Albanci neće da preuzmu krivicu i optuže nekog svog. Pod pritiskom bi verovatno morali,  ali međunarodna zajednica uopšte ne koristi svoj uticaj da ne samo ovaj slučaj već i za sve ostale, izvrši pritisak da se krivci pronađu. Sve se svodi u krug, a razrešenja slučaja još uvek nema”, kazala je Stojanović.

Albanac Fljorim Ejupi bio je jedini osumnjičeni za napad. Osuđen je na 40 godina zatvora, a potom oslobođen. Gorica Šćepanović iz Gračanice preživela je napad na autobus i prisutvovala kada je sud Ejupia oslobodio optužbi. 

“Uvek se sećam toga jauka svih u sudnici kada je on izašao, kako se odjednom čulo to da su svi uzdahnuli. Bilo je čudno, on je tako mlad, imao je više od 20 godina, prosto ne poverovati da neko tako mlad je mogao da učini nešto tako, posebno što je on bio jedini, a to je nemoguće da uradi jedna osoba”, kazala je Šćepanović. 

Parastosu su prisustvovali članovi porodice Dragović, meštani i predstavnici lokalnih institucija u Gračanici. Književnik Ratko Popović obratio se prisutnima i poručio da zločin u Livadicama ne sme da se zaboravi.

“Svedoci smo da počinioci jesu otkriveni ali međunarodna zajednica ne želi da vidi i da ne zna za imena i prezimena zločinica koja postoje. Pravde nema za nas Srbe i srpski narod, ne samo na ovim prostorima već u srpskoj Krajiini i Reublici Srpskoj, tako je i ovde na Kosovu. Stradalno Kosovo je opomena da ovaj datum i žrtve nećemo zaboraviti i okupljaćemo se svakog 16. februara”, kazao je Popović. 

Srbi koji su preživeli napad na autobus “Niš-ekspresa” pokrenuli su inicijativu da se na mestu zločina podigne spomenik stradalima, međutim nisu dobili odobrenje i dozvolu opštine Podujevo.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još