Bajden: Kosovo je posebno mesto za moju porodicu

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je pismo vršiteljki dužnosti predsednice privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani povodom, kako se navodi u tekstu, “trinaeste godišnjice nezavisnosti”. Bajden je i ovom prilikom poručio da je neophodno obezbeđivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Beogradom, “usredsređenog na međusobno priznanje”.

“Veze između naših naroda ostaju čvrste i bazirane su na zajedničkoj posvećenosti nastavku napretka Kosova i njegove trajne snage kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske države”, piše u pismu koje je uputio američki predsednik.

Ističe i da se raduje saradnji sa budućom vladom da bi “Kosovo napredovalo na evropskom putu”.

“Ima još mnogo posla koji je potrebno uraditi, uključujući obezbeđivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, usredsređenog na međusobno priznanje, koji će ojačati vladavinu prava”, naveo je Džozef Bajden.

U pismu se pominje i borba protiv pandemije kovida 19 i ubrzanje ekonomskog rasta koji bi obezbedio prosperitetnu budućnost “za sve građane Kosova”.

“SAD ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u ovim poduhvatima. I na ličnom planu, Kosovo nastavlja da zauzima posebno mesto za porodicu Bajden u čast vremenu koje je naš sin Bo Bajden proveo radeći na očuvanju mira, pravde, i vladavine prava za sve ljude na Kosovu”, zaključuje se u pismu američkog predsednika upućenom Vjosi Osmani.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još