Blinken: Uzajamno priznanje zahteva kompromis

U ime američke vlade američki državni sekretar Antoni Blinken čestitao je građanima Srbije Dan države, istovremeno ponovivši Srbiji zahtev američkog predsednika Džoa Bajdena za uzajamno priznanje sa Kosovom.

U čestitki je potvrdio da su Sjedinjene Države posvećene razvoju dugogodišnjeg saveza između dve zemlje, istovremeno naglašavajući sveobuhvatan sporazum sa Kosovom, navodeći kompromis između dve strane i međusobno priznanje.

„Stejt department pozdravlja napore koji vode normalizaciji odnosa sa Kosovom i postizanje sveobuhvatnog sporazuma usmerenog na uzajamno priznavanje zahtevaće fleksibilnost i spremnost na kompromis“, navodi se u izjavi američkog državnog sekretara.

Prve nedelje februara, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden, napisao je čestitku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije gde je Džo Bajden zatražio od srpskog predsednika da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Iako je Bajden pozvao Srbiju na uzajamno priznavanje sa Kosovom, EU veruje da samo Priština i Beograd mogu postići neophodni kompromis. EU nije spomenula uzajamno priznanje kao uslov za postizanje konačnog sporazuma.

Izvor RTK2

Comments