• Početna>
  • Vesti>

PROUNS i Comnet osuđuju zabranu izveštavanja Regionalnoj televiziji Kraljevo sa današnjih izbora na KiM

Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) najoštrije osuđuje zabranu izveštavanja Regionalnoj televiziji Kraljevo sa današnjih izbora na Kosovu i Metohiji.

“Kako smo obavešteni, oni su jutros zaustavljeni na administrativnom prelazu Jarinje i nije im dozvoljeno da nastave put ka Kosovu i Metohiji kako bi izveštavali sa današnjih izbora” navodi se u saopštenju.

PROUNS smatra da je ovo još jedan vid pritiska na Srbe da ne glasaju za svoju budućnost, a što se naših kolega tiče smatramo da im je uskraćeno pravo na slobodu novinarskog rada i informisanja.

“Nažalost, navikli smo da se uoči glasanja ili na dan glasanja na Kosovu i Metohiji koriste raznorazni institucionalni i vaninstitucionalni pritisci, te nas živo zanima kako će UMNIK da okarakteriše ovakvo ponašanje na administrativnom prelazu” dodaje se.

“S obzirom da su međunarodnim predstavnicima uvek puna usta demokratije i slobode informisanja, PROUNS ih poziva da, ako ništa drugo, bar osude ovakvo ponašanje prema našim kolegama” zaključuje se u saopštenju PROUNS-a.

Udruženje elektronskih medija Komnet takođe je najoštrije osudilo zabranu privremenih institucija u Prištini ekipama Regionalne televizije Kraljevo i Televizije Pink da na administrativnom prelazu Jarinje uđu na Kosovo i Metohiju i izveštavaju sa današnjih izbora u pokrajini.

Višesatna zadržavanja ekipa ove dve medijske kuće na adinistrativnom prelazu Jarinje od strane kosovske policije i nedozvoljavanje da pređu preko administrativne linije bez ikakvog obrazloženja je više od teške povrede prava na slobodu novinarskog rada izveštavanja i informisanja, poručuju iz Comnet-a.

“Udruženje elektronskih medija Komnet očekuje od predstavnika novinarskih i medijskih udruženja, kako domaćih tako i međunarodnih, da osude ovaj neprimeren čin privremenih prištinskih institucija i očekuje od međunarodne zajednice da učini isto i jasno se odredi prema ovom i sličnim aktima privremenih prištinskih institucija koji postaju ustaljena praksa” zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još