• Početna>
  • Vesti>

Na vanrednim izborima na Kosovu građani danas glasaju za parlament

11:00 – Nosilac liste Građanske inicijative “Ujedinjena zajednica” Adrijana Hodžić svoje glasačko pravo ostvarila je u biračkom centru OŠ “Sveti Sava”.


Nosilac liste Građanske inicijative “Ujedinjena zajednica” Adrijana Hodžić

8:00 – U Severnoj Mitrovici glasali čelnici opštine i lideri Srpske liste

U Tehničkoj školi “Mihajlo Petrović Alas , na biračkom mestu br 1. jutros su oko 8 časova glasali predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, a na biračkom mestu br. 3 svoje biračko pravo su iskoristili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i nosilac Srpske liste na ovim izborima Igor Simić.

Janković i Todosijević glasali u opštini Zvečan

Na biračkom mestu u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Zvečanu, jutros su glasali gradonačelnik Vučina Janković i kandidat Srpske liste za poslanika u kosovskom parlamentu Ivan Todosijević.

U Leposaviću glasali Simić i Todić

Na biračkom mestu u Leposaviću glasali su gradonačelnik opstine Leposavić Zoran Todić i kandidat Srpske liste za poslanika Slavko Simić.

Uprkos lošem vremenu i velikoj hladnoći u Leposaviću od samog otvaranja birališta veliki broj građana izlazi da ostvari svoje građansko pravo i glasa.

Foto: Kosovo online

Šilovo: Glasanje u Kosovskom Pomoravlju

Po pravom snežnom nevremenu, jutros u sedam časova počelo je glasanje u Kosovskom Pomoravlju. Na biračko mesto u selu Šilovo, u opštini Gnjilane, izborni materijal stigao je na vreme, a pre otvaranja biračkih mesta već je u redu čekalo šestoro meštana.

„Glasanje je počelo na vreme. Sve je regularno, a tok glasanja posmatraju predstavnici političkih partija“, kaže za Puls menadžer biračkog mesta u Šilovu Aleksandar Petrović. Biračka mesta obezbeđuje kosovska policija. Na biralištima se poštuju preventivne mere protiv širenja koronavirusa, pre svega nošenje maski.

Glasa se i na tri biračka mesta u Gornjem Kuscu, opština Novo Brdo. Po rečima menadžera biračkog mesta Zorana Cvetanovića sve protiče regularno.

Foto: RTV Puls

U Gračanici glasanje počelo na vreme, prvi birači već izašli

Biračka mesta u opštini Gračanica su otvorena na vreme, jutros u sedam časova. U biračkom centru  u OŠ “Kralj Milutin“ u Gračanici otvoreno je osam biračkih mesta. 

Na teritoriji opštine Gračanice pravo glasa na vanrednim izborima za kosovski parlament ima 20.367 birača. Glasa se na 31 biračkom mestu u 15 biračkih centara.

Na biračkom mestu broj 5  u Osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici, tačno u osam sati,glasao je i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović sa svojim saradnicima.

Foto: RTV Gračanica

7:oo – U Severnoj Mitrovici otvorena sva biračka mesta

Tačno u 7 časova otvorena su sva biračka mesta, 23 u Severnoj Mitrovici, na kojima će svoje pravo glasa moći da ostvari 17.568 građana.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević potvrdio je jutros da su sva biračka mesta otvorena na vreme.


Predsednik Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević

“Sva biračka mesta su otvorena na vreme, u sedam biračkih centara, ukupno 23 biračka mesta. Za sada kao što vidite sve teče bez probleme i u ovako ranim jutarnjim časovima imamo dobar odziv birača. Nadam se da će svi u toku dana iskoristiti svoje biračko pravo i ja pozivam sve građane da izađu i da iskoriste to svoje pravo“, rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević je napomenuo da će smanjenje broja biračkih mesta dovesti do povećane gužve ne pojedinim mestima.

On je iskoristio priliku da obavesti građane da je obezbeđen dovoljan broj maski i dezinfekcionih sredstava.

“Postoje sva zaštitna sredstva i ukoliko ih birači ne poseduju dobiće ih na ulazu u birački centar u kom glasaju tako da bez problema mogu doći i obaviti svoju građansku dužnost“, zaključio je Dimitrijević.

U Leposaviću je u 7 časova počelo glasanje za poslanike u kosovskom parlamentu

U Leposaviću pravo glasa imaju 12.482 birača, koji će glasati u 18 biračkih centara na 25 biračkih mesta. Izborni, materijal je noćas stigao u pratnji policije i raspoređen je po biračkim mestima.

Prvi glasači su već stigli na glasanje, a očekuje se da će građani masovno iskoristiti svoje glasačko pravo.

Foto: Kosovo online

Raseljeni Srbi krenuli na Kosovo da glasaju

Tačno u ponoć organizovanim prevozom je iz Beograda na Kosovo krenula grupa interno raseljenih Srba, kako bi učestvovali na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima. Birači različitih generacija, koji su morali da napuste vekovna ognjišta, sa puno optimizma pošli su na Kosovo, u nadi da će srpska zajednica ostvariti dobar rezultat.

Foto: Kosovo online

Danas se na Kosovu održavaju prevremeni parlamentarni izbori

Na ovim izborima ima 143.006 birača manje nego na izborima za Skupštinu Kosova koji su održani 6. oktobra 2019. godine, jer je sa ovog spiska uklonjeno 122. 421 birača koji poseduju samo identifikaciona dokumenta izdata od strane UNMIK-a, kao i zbog brisanja sa spiska 11.086 za koje je potvrđeno da su ukljonjeni iz penzionog sistema zbog smrti.

Biračkih centara na kojima će građani moći da glasaju je 888, sa ukupno 2.382 biračka mesta.

Na izborima se za 120 poslaničkih mesta nadmeće 28 političkih subjeketa, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. 

Zakon nalaže da albanski politički subjekti moraju da pređu izborni prag od 5 posto kako bi ušli u parlament, dok je za manjinske zajednice rezervisano 20 poslaničkih mesta: 10 za Srbe, 4 za Rome, Aškalije i Egipćane, tri za Bošnjake, dva za Turke i jedno za Gorance.

Na severu Kosova, glasa se na ukupno 74 biračka mesta – Leposavić ima 25, Severna Mitrovica 23, Zubin Potok 14 i Zvečan 12.

Birački centar u srednjoj tehničkoj školi Mihailo Petrović Alas

Broj biračkih mesta je smanjen, pa je tako u Leposaviću sa 31 smanjen na 25, u Severnoj Mitrovici sa 27 na 23, u Zubinom Potoku sa 15 na 14 i u Zvečanu sa 13 na 12 biračkih mesta.

U sve četiri opštine na severu Kosova pravo glasa ima oko 43.200 lica – u Severnoj Mitrovici 17.568, Leposaviću 12.600, Zvečan ima 6.800 i Zubin Potok oko 6. 500.

U Severnoj Mitrovici ima ukupno 7 biračkih centara – OŠ “Sveti Sava”, Srednja tehnička škola “Mihailo Petrović Alas”, Medicinska škola, Suvi Do, Bošnjačka mahala, Mikronaselje i jedno mesto u Kolašinskoj ulici, kod Tri solitera.

Izborni proces će pratiti ukupno oko 30 hiljada posmatrača.

Centrlana izborna komisija je akreditovala 18 ambasada sa 146 posmatrača; 6 međunarodnih organizacija i institucija sa 37 posmatrača; jednu instituciju sa 43 posmatrača; 26 lokalnih nevladinih organizacija sa 1713 posmatrača; 23 politička subjekta sa 26 635 posmatrača; i 63 domaća i međunarodna medija sa 626 posmatrača.

Ovo su prvi parlamentarni izbori koji se održavaju bez prisustva OEBS-a.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još