• Početna>
  • Vesti>

Ambasadori Nemačke i Francuske obišli biračka mesta na severu Kosova

Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini, Jorn Rode i Mari-Kristin Butel, obišli su danas biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici, kako bi se, kako su rekli za Tanjug, uverili kako teče izborni proces.

Ističući da su demokratski izbori važni za svako društvo, Rode je naveo da su ovog puta ambasade EU, Švajcarske, SAD, Velike Britanije i Japana, dogovorile “diplomatsko nadgledanje”, te da je više od 90 njihovih timova raspoređeno po čitavoj teritoriji.

“Moja francuska koleginica i ja smo do sada obišli dva izborna mesta, od kojih je jedno ono gde uglavnom glasaju manjine. Uverili smo se kako protiče glasanje, koliko se poštuju kovid mere”, rekao je Rode, koji je sa ambasadorkom Francuske posetio i nevladinu organizaciju Centar za zastupanje demokratske kulture, koja prati izbore na severu.

On je dodao da će njih dvoje obići još jedno izborno mesto na severu, a posle podne će posetiti i druge delove teritorije.

Na pitanje šta očekuje od buduće vlade u Prištini, Rode je rekao da je važno da danas sve protekne u demokratskom duhu, a šta će posle toga doći, o tome, kao i uvek, kaže, odlučuju glasači.

Ambasadorka Francuske Mari-Kristin Butel je rekla da je ovo važan dan za demokratiju na Kosovu.

“Glasači na Kosovu zaslužuju transparentne, bezbedne izbore. Ovo je veoma važan dan. Obišli smo za sada samo dva biračka mesta, ali već vidimo da ima puno ljudi koji su izašli da glasaju”, rekla je Butel.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još