• Početna>
  • Vesti>

Mirković: Veliki značaj PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici za ljude na Kosovu

U PCR laboratoriji u Zavodu za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici, koja je znatno olakšala testiranje građana severa i svih srpskih sredina na osovu, od 2. novembra, kada je otvorena, testirano je čak 8.003 uzoraka, prenosi Tanjug.

Laboratorija je izgrađena i opremljena u ekspresnom roku, za 45 dana, a njeno puštanje u rad, značilo je da se uzorci Srba sa Kosova, više neće slati u “Torlak”, što je u početku bio slučaj, niti u Kraljevo ili Niš, zbog čega su se rezultati i duže čekali.

Sada, rezultat PCR testa stiže istog dana, a dva aparata imaju kapacitet obrade po 94 uzorka, za nepuna dva sata, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Miloš Mirković.

Prema njegovim rečima, laboratorija je izgrađena na žemljištu Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici, u blizini Internog odeljenja, gde su se nalazile garaže, koje se nisu upotrebljavale, pa su one srušene, a na njihovom sada su najmoderniji aparati za PCR testiranje.

“Zahvaljujući predsedniku Vučiću, vladi, Kancelariji za KiM, izgrađena je nova zgrada, stigla je najsavremenija oprema, a naš kadar je obučen”, rekao je Mirković i posebno zahvalio i direktoru Nacionalne referentne laboratorije Nenadu Dolovcu na pomoći i podršci.

Laboratorija je krenula sa radom u vreme pika epidemije i tada smo obrađivali 200 do 300 uzoraka dnevno.

“Domovi zdravlja koji funkcionišu u sistemu Srbije na teritoriji KiM gde je većinsko stanovništvo srpsko, vrši uzorkovanje, i donose svakog jutra. Mi obrađujemo i šaljemo rezultate istog dana, posle podne. Svi rezultati su registrovani u jedinstvenoj kovid bazi Instituta ‘Batut’”, rekao je Mirković.

Dodaje da je laboratorija u početku radila svaki dan, čak i subotom i nedeljom, jer je bilo potrebe, ali da sada radi ponedeljkom, sredom i petkom.

“Značaj laboratorije je veliki za ljude na KiM, jer u istom danu dajemo rezultate suspektnima na kovid 19, što omogućava lekarima da odmah daju adekvatnu terapiju”, ističe Mirković.

On pojašnjava da se svaki pacijent, koji je pozitivan na korona virus javlja na grudno odelje u KBC, gde se rade analize, rendgen snimci, i lakši slučajevi puštaju na kućno lečenje uz terapiju, dok se teže kliničke slike hospitalizuju.

“Nema problema sa snabdevanjem PCR testovima. Imamo i antigenske testove, i njih imamo dovoljno. Njih manje radimo ovde, u Zavodu, već ih dajemo bolnicama i domovima zdravlja, kako bi mogli da ih koriste kada im dođu hitni slučajevi. Ukoliko je posle toga potreban PCR test, onda se on radi ovde. Većinom se rezultati antigenskih i PCR testova poklapaju”, kaže Mirković.

Da je PCR laboratorija u Severnoj Mitrovici veoma značajna potvrđuje i direktor zdravstvenog centra, dr Zlatan Elek, jer je, kako kaže omogućila da se potvrda eventualne infekcije dobije istog dana, i tako se blagovremeno spreči širenje infekcije.

“Laboratorija je omogućila da svakodnevno možemo da testiramo građane, a to je najvažnije, da možemo da testiramo 300 do 400 uzoraka, ako ima potrebe”, rekao je Elek.

Vlada Srbije je u PCR laboratoriju u Severnoj  Mitrovici uložila 12 miliona dinara.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još