Odobrena prva faza proizvodnje ruske vakcine u “Torlaku”

Delegacija ruskih stručnjaka odobrila je da na Institutu “Torlak” počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa “sputnjik V”, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da bi proizvodnja mogla da počne za dva ili tri meseca.

Nenad Popović je rekao da je delegacija u kojoj su predstavnici Ministarstva industrije, Fonda direktnih investicija i ruske Agencije za lekove zadovoljna onim što je videla na “Torlaku”.

“Prva faza je preliminarno odobrena i ta mogućnost postoji za dva ili tri meseca, sa malim izmenama. Pismeni izveštaj ćemo dobiti za nekoliko dana”, rekao je Popović koji je sa timom ruskih stručnjaka obišao “Torlakovu” laboratoriju.

Istakao je da prva faze proizvodnje podrazumeva transport supstance iz Rusije, punjenje u ampule na “Torlaku” i pakovanje i distribuciju vakcine po Srbiji i regionu.

“Stiže druga grupa stručnjaka koja će utvrditi mogućnosti za drugu fazu” 

Popović je najavio da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije koji će utvrditi mogućnosti za drugu fazu proizvodnje, odnosno puni ciklus proizvodnje na “Torlaku”.

“Što se druge faze tiče, potrebno je još nekoliko poseta kako bismo imali punu tehničku informaciju šta je sve potrebno, ali po preliminarnim informacijama i zaključcima ruske ekipe i ta faza je veoma moguća”, napomenuo je Popović.

Treba imati u vidu da je neophodna i oprema koja se poručuje iz inostranstva, saopštilo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj.

Ministar je posebno naglasio značaj vakcina kojima se štite zdravlje i život građana, ali, kako navodi “vakcine su nam važne da što pre izađemo iz pandemije i nastavimo ekonomski rast po kojem je Srbija lider u Evropi”.

Popović je ukazao na to da bi proizvodnjom ove vakcine na svojoj teritoriji Srbija obnovila suverenitet u proizvodnji vakcina, što će, prema njegovim rečima, u budućnosti biti sve važnija oblast u ostvarivanju geopolitičke ravnoteže u svetu.

Torlak: Posedujemo tehnologiju za proizvodnju različitih vakcina

Direktorka Instituta “Torlak” Vera Stoiljković kaže da ta ustanova poseduje tehničko- tehnološke uslove za proizvodnju vakcine sputnjik V, te da su ruski stručnjaci imali mogućnosti da se u to i uvere.

Navodi i da taj institut poseduje tehnologiju koja je neophodna za proizvodnju različitih vrsta vakcina, kao što su bakterijske ili virusne vakcine, kao i za deo njihovog punjenja, odnosno za finalizaciju.

“Posedujemo linije za punjenje koje imaju mogućnost za punjenje u različite vrste kontejnera, a svaka tehnologija može da se prilagodi na odgovarajući način i za odgovarajuće potrebe”, navela je Stoiljkovićeva.

Poručila je da je dobro što građani imaju mogućnost da se vakcinišu birajući vakcinu, ističući da su zadovoljni odzivom građana na imunizaciju.

“Nadamo se da ćemo ubrzo moći da napravimo vakcinu koja je zajednički proizvod Rusije i Srbije”, istakla je Stoiljković.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments