• Početna>
  • Vesti>

Američka ambasada: Cilj SAD članstvo Srbije u EU i međusobno priznanje Beograda i Prištine

“SAD i u vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa kao i sadašnjeg predsednika Džozefa Bajdena i dalje dele glavni spoljnopolitički cilj Srbije o pristupanju EU, a normalizacija odnosa sa Kosovom, uz međusobno priznanje kao osnov, odavno je prepoznata kao ključ postizanja tog cilja”, navodi se u izjavi koju je portparol ambasade SAD u Beogradu Džejms Hagengruber uputio “Tanjugu”.

Džejms Hagengruber je naveo da je bivši predsednik Tramp takođe veoma jasno izrazio tu politiku.

“Na primer, 2019. pisao je predsedniku Aleksandru Vučiću o ‘nepokolebljivoj podršci’ SAD produbljivanju regionalne saradnje, a posebno njegovoj posvećenosti normalizaciji odnosa sa Kosovom”, navodi se u izjavi Hagengrubera povodom pisma koji je aktuelni američki predsednik Bajden uputio Vučiću povodom Dana državnosti, a u kome se apostrofira i međusobno priznanje Beograda i Prištine.

Hagengruber ističe da je “na dvema stranama da postignu dogovor koji obe mogu da podrže” i izražava uverenje da bi uzajamno priznavanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa.

“Takav istorijski sporazum, sa uzajamnim priznavanjem u svojoj suštini, izgradio bi put ka ciljevima evropskih integracija i ekonomskog rasta Srbije”, navodi portparol američke ambasade.

Hagengruber dodaje da SAD ne žele ništa drugo nego da Srbija uspe u svojim težnjama ka EU, a da je povratak dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU, presudan za taj uspeh.

Podseća na reči Bajdena da “sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do međusobnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije”.

Dodaje da bi to, kako kaže, “poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, pogodovalo njihovim težnjama za članstvom u EU i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj da cela Evropa živi u miru i slobodi”.

U izjavi dostavljenoj Tanjugu se navodi i da Ambasada SAD izražava najiskrenije i najtoplije čestitke povodom Dana državnosti Srbije.

“Srbija se sada nalazi na uzbudljivoj i izazovnoj tački prerastanja u dinamičnu, modernu državu u društvu svojih suseda, u ujedinjenoj i slobodnoj Evropi”, kaže on i naglašava da SAD nastavljaju da podržavaju Srbiju na tom putu za postizanje trajnog prosperiteta, mira i stabilnosti.

Portparol američke ambasade poziva se i na reči Bajdena iz pisma-čestitke Vučiću i ističe: “Unapred se radujemo što ćemo sa Srbijom zajedno raditi “na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja”.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još