Stano: Produžetak madata Lajčaka je standardna procedura

Prcoedura produžetka mandata specijalnog predstavnika EU za dijalog Beogrda i Prištine, Miroslava Lajčaka je u toku, potvrđeno je Tanjugu Briselu.

”Čim Savet EU bude doneo odluku o tome, mi ćemo je ozvaničiti”, kaže portparol EU, Peter Stano.

Stano za Tanjug objašnjava da se u pitanu standardna procedura za sve specijalne predstavnike EU kojima se mandat obnavlja, odnosno produžava na predlog šefa diplomatije EU i uz konsultacije sa zemljma članicama.

”Procedura obnavljnja madata Specijalnog predstavnika, Miroslava Lajčaka ni na koji način ne utiče na nastavak dijaloga Beogrda i Prištine, koji se vodi pod okrljiem EU”, zaključuje Stano.

Ministri spoljnih poslova EU na predlog šefa diplomatije EU, Žosepa Borela, početkom aprila 2020. godine imenovili su slovačkog diplomatu, Miroslava Lajčaka, za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

Mandat je bio određen na godinu dana, fokus je bio i ostao postizanju sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beogrda i Prištine.

Nakon početnih najava da će za dogovor između Beograda i Prištine ”biti potrebni meseci, a ne godine”, Miroslav Lajčak je krajem 2020. godine ocenio da je do konačnog sporazuma Beograda i Prištine još ”dug i krividav put” i posredno najavio da će mu za obavljanje tog posla biti potreban još najmanje jedan mandat.

U Briselu naglašavaju da specijani predstavnik EU svakodnevno radi na nastavku procesa dijaloga do koga bi trebalo do dađe nakon izbora i formiranja valsti u Prištini.

Izvor: Tanjug

Comments