• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Priština posegla za krupnim zalogajem računajući na Bajdena

Foto: Tanjug

Vjosa Osmani, v.d. kosovskog predsednika, traži od Amerike da preispita Briselski sporazum, posebno deo o implementaciji ZSO, jer smatra da bi njegova primena samoproglašeno Kosovo učinila disfunkcionalnim. To dokazuje da je Priština posegla za krupnim zalogajem računajući na Bajdena kao partnera u realizaciji svog cilja – da Srbija prizna Kosovo, ocenjuje za Sputnjik karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Milivojević upozorava da bi bilo kakvo preispitivanje postignutog Briselskog sporazuma od strane Prištine značilo praktično da dogovor više ne postoji i da se od njega – odstupa.

„Za Srbiju bi to značilo da nema nikakvu obavezu sa svoje strane za njegovu primenu i imala bi sva prava da sve vrati u prethodno stanje. Ovakve izjave upravo pokazuju koliko je značajno da se Briselski sporazum poštuje, a naročito njegovih prvih šest tačaka koji se tiču Zajednice srpskih opština“, objašnjava Milivojević.

Prema njegovim rečima, upravo zbog ovakvih najava, Srbija treba da insistira na njegovom punom poštovanju i implementaciji jer je ZSO naš najvažniji argument u tom sporazumu, kao uslov za nastavak bilo kakvog dijaloga.

„Sada je na probi međunarodna zajednica, i Vašington i Brisel. EU posebno, jer je učesnik i garant primene tog sporazuma i zaista je krajnje vreme da se Brisel o tome izjasni i da insistira na njegovoj punoj implementaciji“, dodaje Milivojević.

Sve drugo bi, kaže, značilo da ovaj sporazum više nije na snazi i da ne obavezuje srpsku stranu da ga poštuje ukoliko bi došlo do bilo kakve intervencije vezane za promenu njegove sadržine.

„Za Srbiju je prištinska inicijativa, naravno, neprihvatljiva i Beograd će ostati pri stavu da mora da se primeni sve što je potpisano i dogovoreno u Briselu. To je ujedno i uslov da može da se dalje razgovara o bilo kojoj vrsti novih sporazuma i dijaloga koji bi trebalo da doprinesu normalizaciji odnosa“, napominje Milivojević.   

Milivojević kaže da činjenica da se Priština povodom ovoga obratila novoj američkoj administraciji potvrđuje da je Priština čekala smenu vlasti u Vašingtonu. „Priština računa na Bajdena i njegovu administraciju i na to da će ona odlučujuće da deluje u prilog maksimalističkih interesa Prištine, a to znači da se razgovara isključivo o priznanju Kosova od strane Srbije i da se zanemare obaveze Prištine od ranije“, kaže Milivojević.

To naravno, napominje, ne oslobađa Evropsku uniju obaveze da do kraja ostane dosledna onome u čemu je učestvovala.

„To dovodi u pitanje i njen kredibilitet kao posrednika u pregovorima dve strane“, napominje Milivojević.

Osmanijeva je osim Briselskog, od Amerike zatražila i da se preispitaju svi sporazumi koje je tzv. Kosovo potpisalo unazad 10 godina kao i da se preispita najnoviji Vašingtonski sporazum. Ona veruje da o svemu mora da se razgovara sa timom američkog predsednika kako bi dobili jasnu sliku šta oni misle o potpisanim sporazumima na svim pregovorima Beograda i Prištine do sada, ali i pitanjima koja su usmeno razmatrana i dogovorena.

Izvor: Sputnjik

Comments

Pročitaj još