• Početna>
  • Vesti>

CIK: Od sutra predizborna kampanja, potvrđen birački spisak i glasački listići

Predizborna kampanja za vanredne kosovske parlamentarne izbore zvanično počinje sutra i trajaće do 12. februara, potvrđeno je večeras na sastanku CIK-a. Istovremeno priznaće se pravo glasa za preko 103 hiljade glasača iz dijaspore koji su se prethodnih dana imejlom registrovali za glasanje, uprkos tome što CIK nije uspeo da ih sve telefonom kontaktira kako je prethodno propisom i bilo predviđeno.

Vanredni kosovski izbori održavaju se 14. februara. Iako su kosovske stranke i njihovi lideri uveliko u kampanji, ona zvanična počinje sutra.

Direktor Kancelarije za registraciju i potvrđivanje političkih partija, Il Bulješkaj , pozvao je političke stranke da poštuju pravila u kampanji.

Na večerašnjem sastanku CIK-a, odobreni su i glasački listići a takođe je potvrđen i birački spisak. Ukupan broj birača na ovim izborima biće 1.794.862, što je 143.006 manje nego na izborima 6. oktobra 2019.

Iako se izbori održavaju 14. februara, glasanje iz dijaspore počinje ranije, odnosno od 2. pa do 12. februara , a brojaće se samo oni glasovi koji budu stigli do 13. februara.

Samoopredeljenje je zatražilo da se produži rok za prijem glasova iz dijaspore za deset dana, ali je taj zahtev odbijen.

Predsedavajuća kosovske Centralne izborne komisije, Valjdete Daka, rekla je da se od 103.582 glasača iz dijaspore, koji su se registrovali imejlom, na telefonski poziv javilo njih 80 hiljada.

Uprkos tome što CIK nije sa svima njima stupio u telefonski kontakt, svih 103.582 glasača će moći da glasaju i biće uključeni u konačnu listu.

„Svi oni koji su priložili dokaze o poslovnoj sposobnosti, odnosno priložili dokumente koje je verifikovala služba za birački spisak, biće uvršteni u konačni birački spisak i imaće pravo da glasaju za nekoliko trenutaka. Iako nismo mogli da pozovemo sve, svi će moći i dalje da glasaju“, kazala je Daka ranije večeras.

Takođe, CIK je večeras odlučio i to da maksimalan broj birača u jednom biračkom mestu ne sme da pređe – 950.

„Prema Zakonu o opštim izborima, nijedno biračko mesto u okviru biračkog centra ne sme da pređe broj od 750 glasača. Iz prethodne prakse CIK je to povećao na 950, te je konačna lista glasača zaključena. Maksimalan broj glasača na biračkom mesto mora biti do 950“, kazao je glavni izvršni direktor Sekretarijata CIK-a, Burim Ahmeti.

Centralna izborna komisija (CIK) večeras je i akreditovala 211 posmatrača iz KDI, 656 iz PDK, 5 iz Germinija, 180 iz Syri i Vizionit, 20 iz D +, 41 za BIRN, 25 iz LVV, 3 iz agencije Anadolu i 2 sa nemačke televizije.

Podsetimo, prethodno je juče završeno žrebanje i određen redosled političkih subjekata za predstojeće kosovske izbore.

Samoopredeljenje će biti pod rednim brojem 127, Demokratski savez Kosova (LDK) pod 132, Demokratska partija Kosova (PDK) pod 134, Alijansa za budućnost Kosova pod (135), NISMA pod 121.

Za predstojeće izbore prijavile su se tri stranke iz srpske zajednice – Srpska lista koja će na glasačkom listiću biti pod 119, Srpski demokratski Savez pod 118, a GI za slobodu pravdu i opstanak – GI SPO pod 115.

Ujedinjena zajednica Adrijana Hodzić biće pod 129, Napredni pokret kosovskih Roma nalaziće se na glasačkom listiću pod 123., Ujedinjena romska partija Kosova pod 117, Pokret za interekciju pod 116, koalicija VAKAT pod 113, a „Fjala“ 138.

Nova Demokratska stranka biće pod rednim brojem 131, Nova demokratska inicijativa Kosova pod 111, a Aškalijska stranka za integraciju pod 130.

Za učešće na vanrednim kosovskim izborima 14. februara, 28 političkih subjekata prijavilo se za sertifikaciju, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Za jedno od 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se ukupno čak 1.079 kandidata.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još