• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Albanski političari provokacijama jačaju antisrpski stav Prištine

Albanski političari sa KiM učestalim posetama severu Kosova i Metohije, a pod maskom izbora dodatno raspaljuju nacionalističke i antisrpske stavove, ocenio je danas predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun i dodao da takve poruke dodatno destabilizuju situaciju.

Drecun je na taj način prokomentarisao poslednji događaj na severu KiM kada su Vljosa Osmani i Aljbin Kurti došli na sever Kosova, ali i različite izjave albanskih političara, poput one koju je deo Enver Hodžaj da je slata policija na sever KiM dok je DPK bila na vlasti.

“Imajući u vidu da je biračko telo albanske nacionalnosti na severu veoma malo u odnosu na ono južno od Ibra, onda je očigledno da oni žele da pošalju političku poruku i Srbima na severu i Albancima južno od Ibra, da je sever Kosova sastavni deo te lažne države i da time dodatno ojačaju svoj položaj kod biračka albanske nacionalnosti na jugu”, je Drecun za Tanjug.

Takva poruka, prema njegovim rečima, dodatno destabilizuje situaciju i očigledno smišljena da izaziva incidente, te da se na taj način pridobiju glasovi Albanaca.

“Iako sve možemo da okarakterišemo kao kampanju, to ipak nosi određene opasnosti po srpski narod. Sve to predstavlja kontinuitet gotovo svih albanskih političkih stranaka, jer sve one nastoje da stvore uslove da u jednom trenutku uspostave punu kontrolu te lažne države Kosovo nad severom, a to ne može da se uradi sem silom”, istakao je Drecun.

Kada se šalju takve incidentne, provokativne, nacionalističke i agresivne poruke, one se, objašnjava Drecun, šalju na taj način što albanski političari dolaze tamo gde znaju da neće biti dobrodošli i gde znaju da će imati suprostavljanje srpskog naroda.

Upitan zašto albanski establišment stalno pribegava huškačkoj retorici, Drecun poručuje da odgovor treba potražiti i u istraživanju javnog mnjenja među Albancima koje kaže da najveći deo mladih odgovara da su Srbija i Srbi najveći neprijatelji i protivnici albanskom narodu.

“Očigledno žele da dalje raspiruju te nacionalističke, antisrpske stavove, umesto da pokušaju da grade most koji jednog dana treba da premosti ogroman ponor koji se nalazi između Srba i Albanaca. To je posao političara. Nažalost, oni igraju na drugu kartu rukovodeći se time da im je možda najznačajniji deo biračkog tela upravo među mladim Albancima”, rekao je on.

Dodaje da je politička svest srpskog naroda na KiM na visokom nivou i da postoji stalna koordinacija političkih predstavnika srpskog naroda sa Beogradom, predsednikom Srbije, Kancelarijom za KiM, te da se srpski narod ponaša veoma odgovorno i ne naseda na provokacije.

“Pružaju adekvatan odgovor na njihove provokacije, ali taj odgovor ne može da se protumači kao nasilje i kao nešto što može da isprovocira Albance. Mislim da ćemo u narednom periodu imati veoma jasnu situaciju, da će Srpska lista uspeti da osvoji glasove i poverenje srpskog naroda na KiM i da će se nastaviti sa jedinstvenom politikom između Beograda i srpskog naroda na KiM”, podvukao je Drecun.

Izvor RTV

Comments

Pročitaj još