• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Sa Makronom sutra o Kosovu i Metohiji, evrointegracijama, metrou

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Parizu da će njegov sutrašnji susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom biti njihov 11. susret. Naveo je da ćee ključne teme biti Kosovo i Metohija, evrointegracije Srbije i bilateralni odnosi dve zemlje.

Aleksandar Vučić izjavio je da će sa Emanuelom Makronom sutra razgovarati o mnogo važnih stvari.

“Ovo je naš 11. susret. Makron je jedan od najvažnijih svetskih lidera i iskreni prijatelj Srbije, a njegova poseta Srbiji 2019. godine bila je od istorijskog značaja za naše odnose i od tada naša politička i ekonomska saradnja imaju samo uzlazni nivo”, rekao je Vučić za TV Pink.

Preneo je da će ključne teme biti – Kosovo i Metohija, evropske integracije Srbije, kao i bilateralni odnosi Srbije i Francuske, među kojima najvažniji ekonomski donosi.

Predsednik je rekao da će biti reči i o izgradnji metroa u Beogradu.

“Francuska želi rezultate po pitanju Kosova i Meohije” 

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao da će Francuska predsedavati EU u prvoj polovini 2022. godine, a ta zemlja, kaže, želi da se do tada postignu određeni rezultati.

“Imajući u vidu težinu situacije sa kojom se suočavamo na celom Balkanu, to nije nimalo lako, ali biću vrlo iskren i otvoren i govoriti sa Makronom o tome”, najavio je Vučić.

Po pitanju evropskih integracija Srbije, Vučić je istakao da je važno da se konačno, na osnovu predloga koji je Francuska iznela EK, a Srbija prihvatila, primeni nova metodologija.

“Da se otvori više poglavlja, kroz tzv. klastere do juna, pa do decembra još dva puta toliko. Ali, mi moramo da uradimo važne stvari u oblasti vladavine prava i kroz ekonomiju da napredujemo”, rekao je Vučić.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, Vučić je podsetio da je trgovinska razmena između Srbije i Francuske 2019. dostigla 1,2 milijarde, a bila bi, kaže, danas i veća, umesto pada od šest odsto u 11 meseci prošle godine, zbog pandemije.

“Za Srbiju važni projekti sa francuskim kompanijama” 

Vučić je rekao da su za Srbiju važni projekti koje realizuje sa francuskim kompanijama, “Suec” za deponiju Vinča, aerodrom koji “Vansi” gradi velikom brzinom, ali svakako i izgradnja metroa.

Na pitanje da li je realan rok za njegovu izgradnju 2028. godina, Vučić je rekao da će se pokušati da se završi do kraja 2027. ili 2028. godine.

“Sutra ćemo preciznije i više pričati o tome, dodatno ću razgovarati sa Makronom. Finansiranje je rešeno, 80 miliona kroz trezor Francuske banke, ostalo preko komercijalnih banaka. Nemamo problem sa javnim dugom”, rekao je Vučić.

“U četvrtak izveštaj Vladi i o radu ministara”

Predsednik je najavio da će u četvrtak podneti izveštaj Vladi o razgovorima koje će voditi sutra u Parizu vezano za Kosovo i Metohiju, ali će, kako je dodao, izneti i nezadovoljstvo neozbiljnošću i nedovoljnim radom pojedinih članova vlade i direktora javnih preduzeća.

Vučić je rekao da Srbija ima veliki suficit u januaru i da nije zadovoljan time. Istakao je da ne razume da pojedini članovi vlade i direktori javnog preduzeća nisu u stanju da potroše pare koje su tražili pre dva meseca.

Ukazao je da traži da ih potroše kako bismo imali ekonomski rast – kako bi zemlja brže napredovala potrebno je brže graditi puteve, bolnice. “Svima su u glavi izbori 2022, svi samo pričaju o izborima”, kritikovao je on.

Istakao je da je njegova poruka da moramo mnogo da radimo u ovoj godini. “Mi sada idemo sa najviše baze, jer smo imali najveći rast. Moramo da jurimo sada, da radimo mnogo više”, poručio je predsednik.

Vučić je podsetio da Francuska ima negativan rast od minus 9,8 odsto, da će ići na plus šest i osam.

Kada je reč o pomoći države rekao je da je država iz svog “ćupa” izvadila već 8,5 milijardi, i da se svi pitaju odakle.

Istakao je da je neophodno da se svi angažuju više, da rade i vikendom, koji, kako dodaje, ne može da bude neradan.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još