• Početna>
  • Vesti>

MKCK potpisao MoR sa komisijom za nestala lica na Kosovu

Nastojeći da pomogne u rasvetljavanju sudbine i pronalaženju nestalih lica na Kosovu, Misija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) na Kosovu danas je potpisala Memorandum o razumevanju (MoR) sa Vladinom komisijom za nestala lica (VKNL) Kosova, navodi se u saopštenju MKCK-a.

Memorandum o razumevanju treba da posluži kao vodič i osnova za koordinaciju i saradnju između MKCK i VKNL tokom aktivnosti usmerenih na utvrđivanje sudbine i lokacije lica koja se još uvek vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobom na Kosovu 1998–1999.

Ističe se da je šef Misije MKCK na Kosovu Agim Gaši rekao je da je Memorandum o razumevanju korak ka jačanju zajedničke saradnje MKCK i VKNL, koja već godinama traje.

“VKNL je pokazala vrlo proaktivan pristup tom pitanju preduzimajući konkretne napore na rasvetljavanju sudbine i pronalaženju onih koji su nestali na Kosovu. Za MKCK, MoR svakako potvrđuje našu nepokolebljivu podršku i posvećenost jačanju lokalnih kapaciteta, sa ciljem da se na efikasniji način rešavaju pitanja nestalih“, ističe se u saopštenju MKCK.

Šef Misije MKCK na Kosovu Agim Gaši ističe da se nada da će MoR pomoći da se postignu bolji rezultati na terenu.

Prošlo je više od 22 godine od oružanog sukoba na Kosovu. Porodice više od 1.600 nestalih i dalje čekaju odgovore o sudbini i o tome gde se nalaze njihovih najmiliji.

Kao što je predviđeno međunarodnim humanitarnim pravom, porodice imaju pravo da znaju šta se dogodilo sa njihovim najmilijima, a države su dužne da im pruže odgovore i podršku.

“Kao i uvek, MKCK je spreman da pruži podršku vlastima u ispunjavanju njihovih odgovornosti u tom pogledu i poziva ih da u prvi plan stave isključivo humanitarno pitanje nestalih lica”, zaključuje se u saopštenju MKCK-a.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još