• Početna>
  • Vesti>

U Narodnoj biblioteci u Gračanici predstavljen zbornika učeničkih radova

U okviru Svetosavske nedelje u Narodnoj biblioteci u Gračanici predstavljen je 29. broj zbornika radova osnovaca i srednjoškolaca “Prvo perje” i “Nebično plavo”. Takođe su nagrađeni i najverniji čitaoci.

Kulturno-prosvetna zajednica od 1992. objavljuje zbornik učeničkih radova. Zbog epidemijske situacije ove godine ništa nije isto, pa su tako, zbog specifičnosti situacije, u 29. broju zbornika objavljeni učenički radovi iz prethodnih godina.

“Ovi zbornici, literarni radovi učenika jesu jedinstveni primer i napor Kulturno – prosvetne zajednice i kulturnih poslenika sa ovog prostora, da širi ljubav učenika, dece, kao i samih prosvetnih radnika prema pisanoj reči i da ostane jedan trajan  dokaz da postojimo, da trajemo, da živimo…To je jedinstveni primer da jedna mala sredina uspela da 29 godina neguje i čuva stvaralaštvo ove dece”, kaže pesnik Ratko Popović.

I Narodna biblioteka u Gračanici pruža svoj doprinos Svetosavlju. U imenjenim okolnostima i ove godine su, u saradnji sa Kulturno –prosvetnom zajednicom, nagrađeni najverniji čitaoci.

“Ne prekidamo Svetosavku tradiciju samo se prilagođavamo uslovima. Ove godine ported “Čitalačkog slova” koje ove godine dobija jedan prosvetni radnik i naša nagrađena čitateljka, dodeljujemo jednu zahvalnicu, jednoj mladoj dami koja je zaista posvećena, obzirom na to da smo u saradnji sa Savezom invalida i potpisanim memorandumima sa osobama sa invaliditetom koje su učestvovale ui u prikupljanju čepova, motivisala čitavu zajednicu da se pridruže tome, da se razvija empatija prema ljudima sa posebnim potrebama”, rekla je direktorka bilblioteke u Gračanici Brankica Kostić.

Iako su knjige dostupne i na internetu, dobitnici zahvalnice „Čitalačko slovo“ ističu da su štampana izdanja nezamenjiva.

„Gledam da pročitam jednu knjigu nedeljno, mesečno pročitam tri, do četiri…Knjiga je lep prijatelj, uvek je tu za vas i šalje nam neku pouku“, kaže Dejana Stojanović iz Gračanice.

 „Drago mi je da sam izabrana baš ja, preko 100 knjiga je u pitanju…svakodnevno druženje, različiti žanrovi, bude tu i beletristika, u zavisnosti od toga kako se osećam , budu tu i knjige psihološkog sadržaja, motivacione, trileri, zbirke poezije, istorijske knjige, apsolutno sve…Doživljaj je potpuno drugačiji u odnosu na internet, zato što se prenesete u drugu dimenziju i onda se ja osećam kao da sam tamo, a ne bih savetovala internet,radim u školi i svoje učenike motivišem da čitaju, da se obrazuju“, kaže profesor Aleksandra Vasić.

Zajednička želja je da i naredne generacije neguju ljubav prema pisanoj reči, a da zbornik Prvo perje i Neobično plavo sledeće godine pruži šansu učenicima čiji se radovi ove godine nisu našli u njemu.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još