Saljih Mustafa ponovo pred sudom u Hagu 1. februara

Specijalizovana veća u Hagu saopštila su da će se Saljih Mustafa koji se tereti za ratne zločine, pred ovim sudom ponovo pojaviti 1. februara.

Tog ponedeljka u 11:00 održaće se statusna konferecija o napretku u vezi sa predmetom koji se vodi pred Sudom u Hagu.

Sudija za prethodni postupak naložio je Specijalnom tužilaštvu i odbrani da podnesu pisane podneske do 29. januara, do 12:00.

Ovo će biti četvrto pojavljivanje pred sudom u Hagu Saljiha Mustafe koji je ujedno i prva osoba koja je uhapšena po nalogu Specijalizovanog tužilaštva još krajem septembra.

Mustafi je prethodno u više navrata produžavana mera pritovora, a poslednji put juče, kada je sudija Nikolas Giju, poručio da smatra da, imajući u vidu Mustafinu poziciju unutar Kosovske obaveštajne agencije, postoji rizik da vrši opstrukciju procesa Specijalizovanih veća.

Čak ni ograničavanje njegovog kretanja ne bi umanjilo ovaj rizik, ocenio je sudija.

Podsetimo Mustafu, koji je prvi uhapšen po nalogu Specijalizovanog tužilaštva 24. septembra, jedan je od osnivača nekadašnje „OVK“, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane terete za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

Sudu je prvi put pristupio 28. septembra kada je odbio da se izjasni o krivici bez konsultacije sa braniocem. Tada je i dobio rok od 30 dana da se izjasni o optužnici, a koji je isticao 24. novembra.

Pred sudom se, na statusnoj konferenciji, pojavio i 5. oktobra kada je, govoreći o statusu i obimu istraga i dokaza, odbrana najavila da će u slučaju protiv Mustafe ispitati najmanje 16 svedoka.

Mustafa se tačno mesec dana od prvog pristupanja – 28. oktobra, izjasnio da nije kriv za ratne zločine po svim tačkama optužnice koje mu se stavljaju na teret.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još