Humanitarni bazar za Natašu i Dariju danas u Zvečanu

Humanitarni bazar u cilju prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u Kamenici organizuje se danas u Zvečanu na platou ispred pošte, u periodu od 10 do 16 časova.

Nataša je trogodišnja devojčica, koja je sedma po redu rođenja, od osmoro dece, koliko broji porodica Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica.

Borbu Natašinih roditelja da prehrane porodicu od socijalne pomoći otežava činjenica da se mala Nataša od rođenja bori sa više dijagnoza.

Nataša ima dečiju paralizu, urođenu srčanu manu, napade gušenja, anemiju, strabizam hipotoniju mišića, ne sedi, ne hoda, ne govori… Ispoljava alergiju na većinu namirnica i jede samo kašastu hranu.

Njene starije sestre je stalno nose jer nema čak ni kolica.

Još jedan problem koji ih je pogodio je loše psihičko stanje majke, pa su sve obaveze oko kuće i porodice pale na pleća najstarije Jelene (17).

Troškovi za Natašinu hranu, lekove, pelene i ostale potrepštine su previsoki za ovu porodicu.

Usled produženog porođaja, Darija (2008) je bila duži period bez kiseonika. Nakon toga provodi 21 dan u inkubatoru. Dijagnostikovana joj je cerebralna paraliza i epilepsija.

U prvim mesecima nije bilo jasnih znakova oboljenja, kasnije, kako se kao beba razvijala, kod roditelja se javila sumnja jer je Darija imala poteškoća sa držanjem, ravnotežom, nedovoljno usklađenim pokretima zbog slabosti mišića i slabom reakcijom na okolinu.

Prvi epileptični napad je imala sa šest godina, pri kom je imala grčeve tela i penu na ustima. Napad je trajao gotovo 4 minuta. Od tada je pod terapijom, napadi se javljaju ređe, uglavnom u snu.

Darija je intelektualno očuvana, govori, ne hoda, i ne sedi dugo samostalno. Predstoji joj dugotrajan proces koji se sastoji od operacija, rehabilitacija, pomagala i daljeg lečenja za koje je porodica iscrpela sva novčana sredstva.

Pozivaju se svi humani ljudi a koji su u prilici da pomognu da ove dve devojčice pobede u borbi sa bolestima i da im se na ovaj način zajedničkim snagama pruži šansa za srećnije detinjstvo.

„Put ka njihovom ozdravljenju nije nimalo lak. Od rođenja ove devojčice se bore sa ozbiljnim dijagnozama i neophodna su im novčana sredstva za dalje lečenje“, navode organizatori.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još