Centralna izborna komisija u Prištini uvela novu proceduru – pod znakom pitanja kandidatura Todosijevića na izborima 14. februara

ZA razliku od prethodnih godina, Centralna izborna komisija u Prištini je za predstojeće vanredne parlamentarne izbore uvela novu proceduru po kojoj se proverava da li su kandidati za poslanike u poslednje tri godine osuđivani.

Ako jesu, to je prepreka da se nađu na nekoj od izbornih lista. Prema nezvaničnim saznanjima “Novosti”, jedan od “nepodobnih” kandidata po ovom kriterijumu je i Ivan Todosijević sa liste Srpske, koji je prvostepeno osuđen na dve godine zatvora zbog “verbalnog delikta”.

Todosijevića, koji je bio ministar lokalne samouprave u privremenim institucijama, Osnovni sud u Prištini osudio je u decembru 2019. godine zbog navodnog podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju i netoleranciju jer je rekao da je povod za NATO agresiju na SRJ bio izmišljeni slučaj Račak.

Pravilo provere kandidata za poslanike uvedeno je posle nedavne odluke kosovskog Ustavnog suda o neustavnosti odlazeće kosovske vlade, pošto je bila podržana glasom poslanika Etema Arifija koji je osuđen na kaznu zatvora zbog korupcije. Po prijemu izbornih lista za izbore 14. februara, Sudski savet utvrdio je da je 47, među 1.080 prijavljenih kandidata za poslanike, počinilo krivično delo u poslednje tri godine. To bi značilo da je svaki 22. u sukobu sa zakonom.

Izvor Večernje novosti

Comments