• Početna>
  • Vesti>

Fon Kramon: Očekujem stabilnu vladu spremnu za nastavak reformi i dijaloga sa Beogradom

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon očekuje veliku izlaznost na izborima, formiranje stabilne vlade i usaglašen stav sa opozicijom u nastavku pregovora sa Beogradom, prenosi Kljan Kosova.

Fon Kramon smatra da bi buduća vlada Kosova trebalo da sprovede efikasne reforme i reši ozbiljne probleme u obrazovanju i zdravstvu.

Što se tiče nastavka pregovora sa Beogradom, Fon Kramon kaže da vlast i opozicija moraju izgraditi međusobno poverenje i jedinstven stav oko vitalnih pitanja važnih za Kosovo.

“Ključno je imati stabilnu vladu nakon izbora. Ovo je preduslov ne samo za dijalog sa Srbijom, već i za bolje upravljanje na Kosovu. Sledeća vlada mora osigurati konstantan dijalog sa opozicijom. Bilo koji sporazum sa Srbijom može biti uspešan, samo ako ga podržavaju svi segmenti kosovskog društva”, izjavila je Fon Kramon.

Navodi da se odluka Ustavnog suda mora poštovati od strane svih političkih opcija na Kosovu.

“Odluka Ustavnog suda mora se poštovati, bez obzira da li je dobra ili loša za određene stranake. Naravno sve ovo prouzrokuje nestabilnost i nije jasno da li se dugotrajna nestabilnost na Kosovu može prevazići”, dodaje Fon Kramon.

Česta promena vlada dovodi i do usporavanja EU integracija i reformi na Kosovu.

“Nije stvar samo u evropskim integracijama. Kosovo treba reformisati u brojnim oblastima, jer ima ozbiljne probleme i potrebna mu je stabilna vlada sa jasnim programom, i funkscionalnim zakonskim inicijativama prema skupštini. Neophodno je efikasno sprovođenje reformi, naglašava.

Evropski parlament očekuje da Kosovo sprovede izbore na profesionalan način tokom aktuelne pandemije.

“Ovo su vanredna vremena. Sigurno će biti veoma teško organizovati izbore usred pandemije. Nažalost u ovim okolnostima nećemo imati punu misiju EU za posmatranje izbora. Nadam se da će i u ovim okolnostima biti velika izlaznost birača i izbori biti pošteni, bez zastrašivanja birača ili bilo kog drugog problema”, zaključila je Fon Kramon.

Izvor: Kosovo online / Klan Kosova

Comments

Pročitaj još