• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Haradinaj potvrdio da je kosovska državnost neuspela, najavio radikalizaciju posle izbora

Izjavu Ramuša Haradinaja o mogućem referendumu i prisajedinjenju Albaniji, bivši diplomata Zoran Milivojević smatra ozbiljnom pretnjom i najavom radikalizacije situacije na Kosovu posle izbora.

Milivojević je za Kosovo Onlajn rekao da Haradinajeve izjave jesu deo predizborne kampanje, ali da se od njega to može očekivati i nakon izbora, ukoliko bude deo vlasti, te da on nije jedini koji zastupa velikoalbanske ideje na kosovskoj političkoj sceni.

“Haradinaj najavljuje velikoalbanske ideje. Najava o referendumu, o prisajedinjenju Albaniji, ideja o objedinjavanju albanskog nacionalnog bića i faktora na ovim prostorima je na liniji velikoalbanske politike i pokazuje da je ona živa. Da je u suštini albanskih političkih struktura i na Kosovu i Metohiji. Potvrđuje da je ona opasna za region jer ta velikoalbanska ideja obuhvata više zemalja regiona, i suprotna je onome što bi trebalo da bude stabilnost i bezbednost na ovim prostorima. Ono što je u suštini te ideje trebalo bi konačno da nađe svoje mesto i u reakcijama međunarodnih faktora“, rekao je Milivojević

On smatra da je Haradinaj potvrdio da je kosovska državnost neuspela priča, i na neki način najavio radikalizaciju pristupa, bar kad je politički stav njegove stranke u pitanju.

“On potvrđuje da dosadašnja politika nije dala rezultat, odnosno da je potpuno jasno da su promenjene okolnosti i da projekat nezavisnog Kosova treško može da prođe u ovim okolnostima kakve su sada. Kritikuje EU, kritikuje međunarodne faktore, sve osim SAD, i praktično dokazuje da sve ovo što je do sada činjeno na tom planu nije dalo rezultat i da je Srbija sa svojim argumentima bila znatno uspšenija u poslednje vreme“, kaže  Milivojević.

Prema njegovom mišljenju, iz svega proizilazi da su male šanse da dođe do ozbiljnog dijaloga, kada je reč o Haradinaju i njegovoj stranci.

Milivojević je upozorio, da slične ideje možemo očekivati i od Kurtija, ali i drugih.

“On jasno pokazuje da se zalaže za radikalizaciju pristupa i za politiku koja izuzima dijalog, koja se isključivo orijentiše na potvrđivanje kosovske državnosti i na separatističku albansku priču, mimo dijaloga, bar političkim sredstvima, a očigledno ne bi tregbalo isključiti i neka druga sredstva“, naglasio je on.

Prema njegovom mišljenju, Haradinaj nije zahvaćen sadašnjim procesima suda u Hagu i jedan je od poslednjih izdanaka vrhuške OVK koji na ovaj način pokušava da sačuva svoje mesto u vladajućoj hijerarhiji, i da nastavi politiku koja ga je svojevremeno definisala.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još