• Početna>
  • Vesti>

Pukao bedem oko jalovišta u Leposaviću, jalovina se izlila u Ibar

Deo jalovišta u Leposaviću juce u popodnevnim satima obrušio se u reku Ibar. U pitanju je industrijsko jalovište kombinata Trepča, i to je deo problema na koji godinama ukazuju i meštani i stručnjaci. Iz Trepče, međutim, poručuju da je problem već saniran, podsećajući na poplave u ovom kraju prethodnih dana. Za dugoročno rešenje već je urađen projekat – zatvaranje starog i otvaranje novog.

Prema svedočenju meštana koji žive u blizini ovog industrijskog otpada, u ranim popodnevnim satima, pukao je privremeni zemljani bedem oko jalovišta.

„Čuli smo jaku huku danas negde u rano popodne. Uplašili smo se svi, jer je baš bila jaka huka i izašli smo. Izašla je voda,“ svedoči za KoSSev Zlatko Sekulić, čija se kuća nalazi sa druge strane reke Ibar.

Odmah je doteran kamion sa gumama, koje uz pesak, kako su meštani, koji su se okupili i razumeli, treba da posluži kao privremeno rešenje. Na teren su, kako dalje svedoče građani Leposavića sa kojima smo razgovarali, izašli predstavnici lokalne samouprave, uključujući i inspektora za zaštitu životne sredine.

Direktor Trepče Jovan Dimkić kaže da su i Trepčini radnici takođe odmah izašli na teren. U pitanju je, kaže, manji akcident i on je već saniran sa novim, kako objašnjava, adekvatnim bedemom.

„Znate da su bile poplave i u leposavićkom kraju. Naišla je voda. Ništa katastrofalno, ništa strašno. Do sutra imamo celo rešenje, već je sanirano“, kazao je za KoSSev.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još