• Početna>
  • Vesti>

CIK: Oko 200 mobilnih timova skupljaće glasove građana koji su u samoizolaciji

Na parlamentarnim izborima 14. februara, građani koji su u samoizolaciji zbog koronavirusa moći će da glasaju od kuće, piše Koha.

CIK će putem mobilnih timova, organizovati glasanje, to smatraju izazovnim, ali ocenjuju izvodljivim. Identifikacija birača koji bi mogli biti u samoizolaciji obaviće se od 2. do 11. februara. Očekuje se da će oko 200 mobilnih timova biti angažovano na prikupljanju glasova.

Trenutno je na Kosovu oko 6.000 zaraženih.

Portparol CIK Valjmir Eljezi kaže da će glasanje putem mobilnih timova na izborima za gradonačelničke u Podujevu i Severnoj Mitrovici poslužiti kao iskustvo.

“Izazovnije je nego u dve opštine, jer moramo da pošaljemo mobilne timove u sve opštine na Kosovu. Ali, verujem da će nam iskustvo koje smo stekli od ove dve opštine mnogo poslužiti kako bi svi građani koji su nažalost, zaraženi kovidom mogli da ostvare svoje pravo “, izjavio je Eljezi.

Neće glasati građani sa koronavirusom koji su hospitalizovani zbog njihovog težeg stanja, a mobilni timovi ići će u bolnice u kojima se leče pacijenti od drugih bolesti.

“Na dan izbora Centralna izborna komisija je uvek slala mobilne timove za različite kategorije birača, odnosno one koji ne mogu da odu na svoje biračko mesto, uglavnom zbog zdravstvenih okolnosti jer su hospitalizovani kako i u raznim institucijama poput zatvora “, dodao je Eljezi dodajući da će CIK voditi računa da se na dan glasanja ograničenje broja ne odnosi na osobe starije od 65 godina.

Organizacija Demokratija plus ocenjuje da čitav proces nije lak. Emir Abraši iz ove organizacije koja se bavi i praćenjem izbora, kaže da će realizacija ovog načina glasanja biti teška, ali će se ipak organizovati.

Ako pandemija traje do novembra, kada će se održati lokalni izbori, Abraši je predložio drugi način glasanja za one zaražene kovidom-19.

“U budućnosti se može razmotriti mogućnost glasanja kao u Americi. To znači pružiti zaraženim mogućnost da svojim ličnim automobilima odu do biračkih mesta i ne treba da izlaze iz automobila, već osoblje CIK da bude tamo i da im priliku da glasaju bez potrebe kontakta sa drugim osobama“, zaključio je Abraši.

Na izborima za gradonačelnika Podujeva 29. novembra prošle godine, od 500 ljudi sa koronavirusom koji su imali pravo glasa, blizu 200 je iskoristilo ovo pravo, dok je na izborima za Severnu Mitrovicu glasalo 10 od 20 građana koji su imali pravo glasa.

Izvor: Koha ditore

Comments

Pročitaj još