• Početna>
  • Vesti>

Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor

Portparol EU, Peter Stano, u izjavi za T a n j u g  kaže da je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, bio najavljen za posetu Kosovu na “odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine, o posetama zvaničnika.

Stano je rekao da posete obe strane moraju da se odvijaju u duhu koji doprinosi normalizaciji odnosa Begrada i Prištine.

”Još jednom podvlačimo da EU očekuje da se poštuju i primenjuju svi sporazumi postignuti u dijalogu, kome posreduje EU, uključujući i onaj o posetama zvaničnika. Strane su se dogovorile o jasnim modalitetima za sprovođenje poseta i taj sporazum ne treba politizovati”, izjavio je Stano za T a n j u g.

”Pozivamo obe strane da reše sva nesalganja, uključujući i ona oko zvaničnih poseta, i da promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a sve za dobrobit građana”, zaključio je Stano.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petković, onemogućen je noćas od strane privremenih institucije u Prištini da poseti južnu srpsku prokrajinu, obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama i ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć.

Petković je ocenio da ovakv potez pokazuje da su ”Srbi ponovo mete predizborne kampanje u Prištini”, ali i da EU, kao glavni posrednik u dijalogu, ”nije u mogućnosti da garantuje sprovođenje postignutih sporazuma, uključujući i onaj o slobodi kretanja”

Izvor: T a n j u g

Comments

Pročitaj još