Petković čestitao pravoslavnu Novu godinu

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, svim Srpkinjama i Srbima širom sveta, posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, želim srećnu i radosnu Pravoslavnu Novu godinu, kaže se u čestitki direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Pored toga što smo deo pravoslavnih naroda koji poštuju bogoslužbeni Julijanski kalendar, i što danas obeležavamo završetak stare i početak nove godine, za srpski narod, ovaj praznik je čuvar našeg nacionalnog identiteta. Pravoslavna Nova godina predstavlja naše obeležje, baš kao i naš jezik, pismo i bogata kulturna i verska baština. Obeležavanje i čuvanje od zaborava naših praznika i narodne tradicije, istinski su zalog za buduće dane.

Za srpski narod na Kosovu i Metohiji to je i način da očuva svoje postojanje, identitet i korene, a onda i da utemelji budućnost na svetoj kosmetskoj zemlji.

Imajući veru da su ljubav prema bližnjem i očuvanje mira, osnova skladnog i uspešnog zajedničkog života, ma gde da se nalazimo, svim Srbima i pravoslavnim hrišćanima želim dobro zdravlje, mnogo sreće, uspeha i radosti u svakom danu Nove godine, navodi Petković u čestitki.

Foto: Kancelarija za KiM

Comments