• Početna>
  • Vesti>

Obilne padavine prouzrokovale velike poplave na centralnom Kosmetu

Usled izlivanja reke Sitnice nabujale zbog kiše i snega koji se topi poplavljeno je više domaćinstava u Plemetini kod Obilića i Kuzminu kod Kosova Polja.

U toku dana voda se povukla, a nadležne ekipe prate situaciju na terenu. Kancelarija za Kosovo i Metohiju najvila je pomoć porodicama koje su pogođene poplavama i koje su pretrpele materijalnu štetu.

Nabujala reka posebno je ugrozila kuću Načića jer je nadošla voda poplavila dvorište i ušla u podrum kuće i pomoćne objekte.

“Noćas smo dežurali cele noći, izlazili i pokušavali da spasimo ono što je moglo, u poplavljenim objektima su nam bile mašine, zimnica i sve je propalo. Voda se danas na svu sreću malo povukla ali kiša pada sve jačim intezitetom, videćemo kako će biti ove noći. Opština Obilić nam je dala na korišćenje dve pumpe za crpljenje vode, ukoliko se situacija pogorša,” kaže za RTV Gračanica Miljan Načić iz Plemetine.

U toku dana voda se znatno povukla, u priobalju Sitnice za sada ne postoji opasnost od izlivanja, ali je krizni štab Privremenog organa opštine Obilić na terenu.

“Od ranog jutra smo počeli sa ispumpavanjem vode kako ne bi ušla u stambene objekte, za sada nam dobro ide. Pratimo situaciju i sve službe su na terenu. Nadamo se da nećemo morati da evakuišemo stanovništvo i da ćemo ih zaštiti, na tome i radimo,” kaže predsednik Privremenog organa opštine Obilić, Goran Dančetović.

Zbog izlivanja reke Drenice privremeno je bilo odsečeno selo Kuzmin kod Kosova Polja jer reka i buični potoci plave ulazni put u selo. Voda se i ovde povukla, kao i iz dvorišta porodice Ćirković koja je bila na udaru nadošlog vodenog talasa.

“Nismo spavali cele noći, voda je stigla do ulaza u kuću. Iako sam prošlog leta pravio bankinu nije bilo nekog efekta,” kaže Igor Ćirković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa Nebojšom i Miljanom Načićem iz sela Plemetina kod Obilića, kojima je zbog poplava prethodnih dana oštećena imovina. Petković je razgovarao i sa porodicom Jolić iz Kuzmina u Kosovu Polju, koja se takođe našla na udaru ove prirodne nepogode.

Petković je želeo lično da se informiše o šteti koju su pretrpeli i upozna se na koji način Kancelarija može da im pomogne da saniraju posledice poplave.

Direktor Kancelarije za KiM preneo je da će Kancelarija pomoći porodicama koje su pogođene ovom prirodnom nepogodom.

Zbog najave da će kiša padati i narednih dana nadležne službe prate situaciju na svim kritičnim mestima u opštinama centralnog Kosmeta.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još