• Početna>
  • Vesti>

Vjosa Osmani za preispitivanje sporazuma iz Vašingtona i Brisela

Vršilac dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da nakon što administracija Džo Bajdena dođe na vlast, u Prištini treba da insistiraju na razmatranju i preispitivanju sporazuma sa Beogradom, potpisanog za vreme vladavine Donalda Trampa.

Osmanijeva veruje da su delovi sporazuma štetni. Smatra da treba razgovarati i o delu sporazuma iz Brisela 2015. godine, zbog Zajednice srpskih opština.

“Moramo da sednemo i razgovaramo sa timom američkog predsednika Bajdena, da vidimo šta oni misle o onim pitanjima koja su dogovorena kao obećanja, a ne kao sporazum”, rekla je Osmani za Birn Kosovo.

U Prištini su izražene rezerve oko toga da li sve tačke vašingtonskog sporazuma idu njima u korist.

“Postoje pitanja poput jezera Gazivode i drugih političkih pitanja o kojima moramo da vidimo kakav je stav Bajdenove administracije”, rekla je Osmani i dodala da “nije od onih koji misle da će nova administracija odbaciti sporazum u kantu”.

Takođe, nada se da će administracija Bajdena da se založi za preispitivanje sporazuma  potpisanog sa Beogradom 2015. godine o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Osmanijeva tvrdi da će sporazum, koji je potpisao bivši premijer Isa Mustafa, “Kosovo učiniti disfunkcionalnim”.

“Uverena sam da je u interesu ove administracije da održi Kosovo funkcionalnim”, rekla je Vjosa Osmani koja obavlja dužnost predsednika, pošto je Hašim Tači podneo ostavku nakon optužnice Specijalnog suda.

Ona je raspisala vanredne izbore za 14. februar, a očekuje se da će na njima da nastupi na listi pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji se vide kao osvajači najviše poslanika u budućem sazivu parlamenta.  

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još