• Početna>
  • Vesti>

Obavljeno paljenje badnjaka ispred hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici

Ove godine je tradicionalno organizovano osvećenje i paljenje Badnjaka ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. I pored mera zaštite protiv epidemije i ukupne situacije, tradicija je nastavljena a današnjoj svetkovini i običaju prisustvovao je veliki broj pravoslavnih vernika.

Građani su se okupili ispred hrama u Kosovskoj Mitrovici oko 16h, a među njima je bio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Prisutnim pravoslavnim vernicima se ispred crkve obratio protojerej-stavrofor Milija Arsović uz poruke o značaju ovog praznika za srpski narod.

“Danas je radosni dan za nas hrišćane, a pogotovo za nas Srbe koji slavimo Badnji dan – dan pred sam najveći praznik rođenja Gospoda Boga i spasa našeg Isusa Hrista. Neka ovo veče bude blagosloveno i da Bog da da čujemo tu radosnu vest, anđeli koji su pevali tada, spustivši se sa neba na zemlju, danas se spaja nebo i zemlja i pevali su slava na visini Bogu i na zemlji mir i među ljudima dobra volja. Neka taj mir bude blagosloven kod svih nas, da ta molitva kao i naša večeras bude na spasenje svih vaših domova” poručio je protojerej.

“Ove godine Badnje veče slavimo oko našeg hrama mnogo skomnije, ne zbog toga što smo mi to hteli, već zbog toga što nam situacija nalaže tako. Zbog same epidemije, naš vladika Teodosije dao je blagoslov, i mi smo to poslušali, da ove godine ne pravimo nikakva posluženja. Znate i sami da smo se ovde svake godine okupljali, kuvali rakiju, delili smo poklone, a sve uz pomoć naše opštine i Privremenog organa. Oni su pomogli i ove godine, i mi smo imali nameru i kupili smo voće, ali kada je vladika dao blagoslov, uzeli smo to voće i odneli ga u Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici. Neka na ovo Badnje veče molitvu i radost ponesete vašim domovima, i da Bog da da slavimo u boljim vremenima. Neka ste svi živi, zdravi i bogosloveni” poručio je prisutim vernicima i građanima protojerej-stavrofor Milija Arsović.

Osvećenje i paljenje badnjaka danas je organizovano i ispred drugih pravoslavnih hramova širom srpskih sredina na Kosovu.

Badnjak je zapaljen još jutros u Hramu Sv. Save u Južnoj Mitrovici, a potom i u Zubinom Potoku i Zvečanu ispred crkve Sv. Trojice, odnosno crkve Sv. Đorđa.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još