Preminulo još 39 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 2.715 osoba


U poslednja 24 sata u Srbiji je od kovida 19 preminulo 39 osoba, a zabeleženo je 2.715 slučajeva zaraze koronavirusom. Testirno 11.202 ljudi.

Na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema kosovske vlade, u poslednja 24 časa preminulo je sedam osoba od posledica kovida 19.

Od izbijanja epidemije preminula je 1.351 osoba, sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 169 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 1.050 uzoraka.

Aktivnih je 7.835 slučajeva.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao je sastanak sa članovima Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv koronavirusa, na kojem je analiziran detaljan plan vakcinacije, prema prioritetima, za ovu nedelju. 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je u planu da se u ovoj nedelji vakciniše oko 11.000 zdravstvenih radnika i korisnika gerontoloških centara.

Imaćemo oružje tj. vakcinu i treba je što pre upotrebiti, rekao je za RTS član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon.

Brzina organizovanja vakcinisanja direktno utiče na tok pandemije, rekao je Kon i naveo primer Izraela koji je za desetak dana vakcinisao više od milion ljudi, dok vakcinacija dosta sporije ide u SAD.

Oklevanje sa vakcinacijom je nešto najgore što može da nam se desi, smatra Kon.

“Treba jasno reći da su sve vakcine bezbedne a sve ostalo je pitanje afiniteta prema nekoj od vakcina”, rekao je Kon.

Epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija Vojnomedicinske akademije profesorka Vesna Šuljagić, zalaže se za što masovniju vakcinaciju stanovništva, jer se tako, kako kaže, virus stavlja pod kontrolu.

Izvor RTS

Comments