• Početna>
  • Vesti>

Koha ditore: Bez puno nade za viznu liberalizaciju i napredak Kosova ka EU

Diplomate u Briselu su skeptične prema Kosovu i liberalizaciji viza. Kombinacija nedostatka rezultata u Prištini i nedostatka volje u EU, mogla bi da ostavi liberalizaciju viznog režima na čekanju. Na kraju bi nešto moglo da se pomeri u drugoj polovini godine, kada Slovenija preuzima predsedavanje EU.

Ovim rezimeom prištinski list “Koha ditore” svodi očekivanja i mogućnosti evropskog napretka Kosova tokom 2021. godine, uz konstataciju da Portugalija, predsedavajuća EU u prvih šest meseci nije stavila proširenje Unije među svoje prioritete.

Dopisnik “Kohe ditore” iz Brisela navodi da su sve važne odluke za funkcionisanje EU donete tokom nemačkog predsedavanja, od kojih mnoge poslednjih dana, tako da Portugaliji ne preostaje nijedan težak zadatak, osim da obezbedi pravilan početak primene odluka donetih u drugoj polovini 2020. godine.

Portugaliji će prioritet da bude promocija oporavka EU, počev od primene fonda “Evropa sledeće generacije”, od 750 milijardi evra. Zatim primena evropskog socijalnog stuba kao ključnog elementa za obezbeđivanje uspeha u klimatskim i digitalnim transformacijama u EU. Takođe, prioritet će biti povećanje autonomije EU, kako bi bila manje zavisna od drugih delova sveta, posebno u snabdevanju energijom, ali i u drugim aspektima.

Kao deo rastuće geopolitičke uloge EU, ove godine tokom portugalskog predsedavanja EU očekuje jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao privilegovanim partnerom.

Portugalija nije stavila proširenje EU među svoje prioritete, ali se očekuje odobravanje pregovaračkih okvira za započinjanje pregovora o članstvu sa Albanijom i severnom Makedonijom.

“Kad god se postavi pitanje o Kosovu, EU samo pominje proces dijaloga sa Srbijom i pomoć koju će EU pružiti Kosovu da se suoči sa pandemijom, uključujući kampanju vakcinacije protiv koronavirusa. Ali čini se da je liberalizacija viznog režima zaboravljena tema u EU i pominje se samo ako se postavi pitanje o procesu. I odgovari su uvek površni, kao što su bili i mnogih prethodnih godina, bez davanja ikakvog obećanja o vremenskom roku kada bi odluka mogla da bude doneta”, navodi dopisnik “Kohe ditore” iz Brisela. 

U drugoj polovini, kada Slovenija preuzme mesto predsedavajućeg, zapadni Balkan i proces proširenja mogla bi da učini jednim od svojih prioriteta.

Diplomate u Briselu kažu da je bolje što na Balkanu trenutno ne postoje velika očekivanja a može da bude nekih pozitivnih iznenađenja. Mnogo bolje nego očaj, do kojeg dolazi kada nedostaju rezultati.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još