• Početna>
  • Vesti>

Antonijević: Pacijente u Kosovskoj Mitrovici lečimo kao i u celoj Srbiji

Borba sa korona virusom obeležila je godinu za nama u čitavom svetu, a u toj areni našli su se i žitelji srpskih sredina na KiM. U tri odvojena talasa, do sada je zaraženo više od 3.500 ljudi, 86 ih je preminulo, a testirano blizu 13.000 građana. Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević rekao je u razgovoru za Kosovo Onlajn da je virus kovid-19 još uvek nepoznanica u mnogo čemu, mada, kako je dodao ima i stvari koje su vremenom postale jasnije.

Tu je, kako kaže, pre svega činjenica da u zavisnosti od toga kolika se količina virusa unese u organizam, zavisi i kakva će klinička slika zaraženog biti.

Zato je, kako dodaje, veoma bitno nositi maske, koje ne štite u potpunosti, ali sprečavaju da veća količina virusa uđe u organizam.

“Od doze unetog virusa u organizam zavisi da li će se bolest uopšte razviti i kakva će klinička slika biti. Maske nisu stopostotna zaštiti, jer ne postoji potpuna zaštita od respiratornih infekcija, ali one imaju funkciju da spreče da velika količina virusa uđe u organizam i izazove bolest i tešku kliničku sliku. Zato je veoma bitno da se one nose, pogotovo u zatvorenom prostoru”, rekao je Antonijević.

On ističe da je sasvim sigurno da se virus, osim kapljičnim putem, prenosi iz vazduha pa je zaštitne maske neophodno nositi i na otvorenom prostoru. “Sve je više istraživanja koja potvrđuju tu sumnju koja je od starta bila, zato su se od samog početka opredeljivale bolnice za smeštaj kovid pacijenata u kojima nije bilo centralne klime”, navodi Antonijević.

Zdrava ishrana i jačanje imuniteta takođe mogu da pomognu u borbi protiv korona virusa. Ipak, ono što brine je da se virus navraća već posle nekoliko meseci i kod onih koji su već jednom bili zaraženi, jer u telu nisu stvorena antitela. “Problem je u tome što ne stvore svi antitela na virus, a razlog tome je jačina imuniteta ili nedovoljna količina unetog virusa koji bi ozbiljnije napao organizam, pa se organizam lokalno izbori sa virusom, zadrži ga u grlu, ne dopusti da virus prodre u sistem organa i zato pacijenti koji prebole virus sa lakšim simptomima, u većini slučajeva ne stvore imunitet”, kaže dr Antonijević.

On dodaje da je u srpskim sredinama najmanje deset pacijenata bilo koji su već dva puta do sada preležali korona virus, među kojima ima i medicinskih radnika iz Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici.

Različiti sojevi korona virusa, izazvani mnogobrojnim mutacijama, doveli su do toga da se i talasi koje smo do sada imali razlikuju po mnogo čemu. U prvom, koji je najduže i trajao, bilo je najmanje zaraženih i umrlih, dok je drugi, po rečima Antonijevića, bio najteži po broju hospitalizovanih osoba u odnosu na broj zaraženih.

“Najintenzivniji je poslednju talas gde imamo i najveći broj pi-si-ar potvrđenih slučajeva. U prvom talasu je epidemijska kriva postepeno rasla, za razliku od drugog talasa u kojem smo već posle nedelju dana dostigli vrhunac epidemijske krive. U tom talasu je svaki peti pacijent zahtevao hospitalizaciju i bilo je dosta teških kliničkih slika, ali je broj tih pacijenata bio manji u odnosu na treći talas u kojem smo dostigli bolničke limite. Procene su da u ovom poslednjem talasu svaki 12 do 15 pacijent zahteva bolničko lečenje, pa se stiče utisak da je teža klinička slika u poslednjem talasu, što nije tačno”, navodi Antonijević.

Prema njegovim rečima, sa novim otkrićima specifičnosti korona virusa, menjala su se i uputstva koja dobijaju od nacionalne kuće “Batut” i po kojima od samog početka rade. “Time nam je u mnogome olakšan posao, uputstva su jedinstvena na teritoriji cele Srbije i potpuno isto se radi, kako u Kosovskoj Mitrovici, tako i u Beogradu. Sve se to usaglašava i sa saznanjima koja sprovode istraživači u svetu”, kaže Antonijević.

U prilog tome govori i činjenica da je sredinom trećeg talasa potpuno ukinuto retestiranje osoba koje su zaražene korona virusom. “Opsežnim istraživanjem došlo se do informacija da delovi virusa mogu da ostane u grlu i duže od 14 dana, ali pacijent nije zarazan za okolinu posle tog perioda. Virus ostaje u organizmu i kod onih kod kojih je ušao u sistem organa, a testom iz grla i nosa se pokaže da ga nema. Kod takvih pacijenata virus se izlučuje putem urina i stolice, ali tada on nije opasan za širenje”, objašnjava ovaj epidemiolog.

On naglašava da je period zaraznosti najintenzivniji dan ili pola dana pre pojave simptoma i za vreme trajanja simptoma. “Kako simptomi slabe i prestaju, tako i zaraznost prestaje i par dana nakon prestajanja simptoma ne postoji nikakva šansa za širenje virusa”, navodi dr Antonijević.

Uz čestitku za novogodišnje i božićne praznike, Antonijević je još jednom uputio apel svim svojim sugrađanima da praznike provedu u krugu svojih porodica, jer se, kako je istakao, pokazalo da su masovna okupljanja najpogodnija za širenje korona virusa.

Izvor: Kosovo onlajn

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još