• Početna>
  • Vesti>

Edita Tahiri: „Mini Šengen“ i Gazivode su crvena linija koju ne treba prelaziti

Bivša ministarka za dijalog Edita Tahiri rekla je da sporazum postignut  4. septembra u Vašingtonu ima svoje pozitivne i negativne strane, prenosi Kljan Kosova.

“Američko angažovanje je uvek korisno i pozitivno i nadam se da ćemo i sada imati evroamerički angažman u dijalogu. Najveći doprinos Vašingtonskog sporazuma je izraelsko priznavanje Kosova. To je svetska sila, imamo sličnu istoriju i drago mi je što se Donald Tramp lično angažovao da bi to priznanje bilo postignuto“, rekla je Tahiri.

“Druga dobra strana sporazuma je normalizacija ekonomskih odnosa”, dodala je ona.

Ali, prema njenim rečima, u Vašingtonu je trebalo da se dogodi međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Negativne strane sporazuma su, prema njenim rečima, to što uključuje jezero Gazivode i balkanski “mini Šengen”.

„Diplomatski pregovori, ili čak mirovni pregovori zasnivaju se na nacionalnim interesima i svaka vlada koja predstavlja svoju državu, u ovom slučaju Kosovo, ima ustavnu obavezu da štiti nacionalne interese. Vlada i kosovska delegacija trebalo je da budu u stanju da raspravljaju o tome zašto je „mini Šengen“ štetan. Kada pred međunarodnom zajednicom, posebno pred strateškim saveznikom poput Amerike, iznesete snažne argumente, oni ih prepoznaju.

Znam da u razgovorima postoji potreba za fleksibilnošću i kompromisima, ali moramo ustanoviti gde je crvena linija. Za mene su „mini Šengen“ i jezero Gazivode crvena linija. To nije trebalo dozvoliti“, rekla je Tahiri.

Naglasila je da „mini Šengen“ čini Srbiju pobednikom i daje Rusiji mogućnost da proširi svoj uticaj na Balkanu.

“Kosovo i balkanske zemlje pripadaju evropskom tržištu i ne trebaju im mala tržišta”, zaključila je Tahiri.

Izvor Kosdovo Online
 

Comments

Pročitaj još