Dijaspora na Kosovo od 1999. poslala više od 40 milijardi evra

Procenjuje se da je dijaspora od 1999. godine do danas poslala na Kosovo više od 40 milijardi evra, što je, prema mišljenju ekonomista, veoma važno za održavanje ekonomske i socijalne stabilnosti, piše Reporteri.

Prema rečima guvernera Centralne banke Kosova Fehmija Mehmetija, samo ove godine na ime doznala  iz inostranstva, na Kosovo je stiglo oko 800 miliona evra, što je za  13 procenata više nego prethodne godine.

Ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiu kaže da je dijaspora bila i ostaje glavni stub kosovske državne stabilnosti.

“Procenjuje se da je dijaspora direktno, indirektno i periferno poslala više od 40 milijardi evra i vidite koliko je važan doprinos dijaspore. Poznato je da je više od 50 odsto budžeta  Kosova otišlo na plate i dnevnice. Ko je održao ekonomsku i socijalnu stabilnost na Kosovu, osim dijaspore. Stoga verujem da zaslužuje veće poštovanje. U 2020. godini, kada je registrovano smanjenje carinskih prihoda, imamo ogromnu podršku dijaspore, preko koje je na Kosovo došlo oko 800 miliona evra“, naveo je on.

Grdžaljiu je rekao da dolazak dijaspore za praznike ima tri puta veću vaažnost od hitnog paketa  ekonomskih mera koji je kasno odobren i politizovan.

“Faktor koji je uticao na ublažavanje efekata krize bile su doznake iz inostranstva. Vrednost doznaka primljenih do oktobra 2020. bila je 796,5 miliona evra, što predstavlja godišnji porast od 12,9 odsto“, rekao je guverner Mehmeti.

Prema nedavnom izveštaju Instituta GAP “Uticaj dijaspore na ekonomiju Kosova tokom pandemije COVID-19“, kaže se da u vreme kada kosovska ekonomija propada usled pandemije izazvane kovidom -19, uloga dijaspore u kosovskoj ekonomiji je i dalje izuzetno velika.

“Dijaspora utiče na kosovsku ekonomiju bilo doznakama, direktnim stranim ulaganjima, slanjem stvari porodicama ili čak troškovima koje ostvaruju tokom poseta Kosovu”, navodi se u izveštaju Instituta GAP.

Prema izveštaju, veliki deo ulaganja u nekretnine na Kosovu dolazi od dijaspore.

Prema istraživanju koje je sproveo UNDP, preko 35 procenata dijaspore odgovorilo je da ulaže na Kosovu, uglavnom kupujući nekretnine za ličnu upotrebu, dok drugi deo ualže u porodična preduzeća.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online

Foto: Ilustracija

Comments