• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Novi početak za Ameriku i nova prilika za Srbiju

Beograd, 16. maja 2019. - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djuric (na slici) sastao se danas sa ambasadorom Slovenije Iztokom Jarcom. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Novi tim ambasadora Srbije u Vašingtonu ima nameru da 24 sata, sedam dana u nedelji radi na tome da imidž i priču o Srbiji na najpozitivniji način širi u SAD, kaže za RTS ambasador Marko Đurić. Navodi da srpski i američki interesi mogu i treba da se preklapaju po različitim pitanjima i da od SAD izgradimo jedan od stubova naše stabilnosti i napretka.

Ambasador Srbije u Sjedinjenim američkim državama Marko Đurić pre pet dana stupio je na dužnost. U intervjuu za RTS govori na koji način sa svojim timom planira da unapredi odnose dve države, ujedini dijasporu, ojača srpski lobi.

Kaže da veruje u primenu Vašingtonskog sporazuma i dobru saradnju sa novom američkom administracijom u pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju. 

“Verujem da je novi početak za Ameriku i nova prilika i za nas i da mnogo toga zavisi od onoga koliko ćemo da radimo i koliko ćemo da se trudimo”, kaže Đurić.

Ističe da novi tim ambasadora Srbije u Vašingtonu ima nameru da 24 sata, sedam dana u nedelji radi na tome da imidž i priču o Srbiji najpozitivniji načim širi u SAD.

Podseća da se sledeće godine obeležava 140 godina diplomatskioh odnosa Srbije i Amerike i to je, kako kaže, izvanredna prilika da se odnosi unaprede.

Danima su mediji u Srbiji izveštavali o sednici spoljnopolitičkog odbora predstavničkog doma američkog kongresa, na kojoj su bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt i predsedavajući Eliot Engel govorili o tome da Srbija ne sme da stopira proces razvoja državnosti Kosova, jer je Kosovo nezavisno i da Srbija neće ući u EU dok ga ne prizna.

“Eliot Engel je izgubio na izborima, čak i unutar svoje partije. Alabanski lobi se veoma oslanjao na podršu pojedinih stavaova koje je on iskazivao u prethodnom periodu. Ono što će biti cilj Srbije u narednom periodu da mi imamo srpske Eliot Enegle među kongresmenima, senatorima, uglednim američkim političarima”, rekao je Đurić. 

Navodi da je duboko uveren da srpski i američki interesi mogu i treba da se preklapaju po različitim pitanjima i da negujući partnerstva sa našim tradicionalnim prijateljima i saveznicima, treba i od SAD da izgradimo jedan od stubova naše stabilnosti i našeg napretka.

“Koliko god da je teško nasleđe iz prošlosti u pojedinim segmentima, naš državni i nacionalni interes je da se potrudimo da sa Amerikom imamo bolje odnose”, rekao je Đurić. 

Prema njegovim rečima, mnogo znači i što je predsednik Vučić u prethodnom peroiodu ostvario dobre lične kontatkte sa nekima od njih.

“Mi ćemo sada nastaviti to gradimo, da svakodnevno obilazimo i razgovaramo sa tim ljudima i da radimo sa predstavnicima medija, da radimo ono tradicionalno,ali i moderno lobiranje za srpski interes. U tom smislu, angažovaćmo i brojnu srpsku dijsporu koja je dugo bila podeljena na ideološkim, političkim i raznim drugim osnovama i da okupimo sve oko Srbije oko njene budućnosti”, naveo je Đurić.

Zajedno možemo da budemo pravi “drim tim” 

Srbija je, ističe, uvek imala svoju samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku.

“Mi otvoreno govorimo ko su nam partneri, ali mi želimo da naš odnos prema SAD učinimo ništa manje prijateljskim i ništa manje partnerskim. Naprotiv, želimo da budemo blizu, da budemo zajedno u mnogim stvarima i kada delujemo zajedno možemo da budemo pravi drim tim”, ukazao je Đurić. 

“Po pitanju Kosova i Metohije i nekolicini drugih tema imamo mnogo o čemu da razgovramo i uveren sam da se argumenti Srbije mnogo pažljivije slušaju nego pre”, kaže Đurić.

Vašingtonski sporazum potpisan je pre tri i po meseca.  Predsednik Vučići u više navrata je naglasio da će Srbija poštovati taj dogovor.

“Ne samo da ćemo nastaviti da poštujemo Vašingtonski dogovor, nego ćemo nastaviti da insistriramo na njegovoj primeni. Svi signali koje imamo iz okruženja predsednika SAD govore o tome da će nova američka administarcija nastaviti da radi sa nama na primeni.”, rekao je Đurić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još