• Početna>
  • Vesti>

76 godina “Jedinstva”: Ostali listovi imaju čitaoce, “Jedinstvo” ima narod

Najstariji  srpski list na Kosovu i Metohiji „Jedinstvo“ obeležio je danas 76 godina od kako je iz štampe izašao njegov prvi broj i time ozvaničio postojanje profesionalnog novinarstva na Kosovu i Metohiji.

Skromna svečanost organizovana ovim povodom, počela je minutom ćutanja povodom nedavne smrti direktora Novinsko-izdavačkog  preduzeća „Panorama – Jedinstvo“ Svetozara Vlahovića. Kolege  će ga pamtiti kao  velikog intelektualca, rodoljuba, ali pre svega kao dobrog i skromnog čoveka.

„Korona je odnela najboljeg od nas, odnela nam je Svetu Vlahovića, čoveka punog života, koji je u prethodnim decenijama, dobijao mnoge bitke i šahovske partije.. Nažalost ovu bitku je izgubio“ rekla je glavna i odgovorna urednica „Jedinstva“ Rada Komazec i dodala da bi i im sam Vlahović danas poručio da popiju po jednu kajsijevaču i zapevaju neku kosovsku za njegovu dušu, pa da nastave dalje .

„Zbog samog Svete, zbog generacija koje su utkale svoj život u „Jedinstvo“ mi nastavljamo dalje“ poručila je Komazec i podsetila da je od osnivanja 1944. godine preko burnih sedamdesetih i osamdesetih, pa do ključne 1999. godine, „Jedinstvo prošlo kroz neočekivana iskušenja i pokazalo koliko je važna, ozbiljna i moćna institucija. Komazec dodaje da je ovaj list decenijama bio glas istine o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji, ali da nikada sebi nije dozvolio da se udalji od osnovnih zakonitosti objektivnog i istinitog izveštavanja.

„Naša uređivačka koncepcija  temelji se pre svega na interesima srpskog naroda, tako da i nove generacije novinara obilaze svaku srpsku kuću i verno i istinito beleže sve što se dešava našem narodu koji je ugrožen na svom ognjištu i svojoj zemlji. Držeći se novinarskih postulata i sopstvene principijelnosti , ne upadamo u zamke žurnalizma, tabloidizacije, senzacionalizma ili politikanstva. Naši čitaoci znaju da 76 godina, naša jedina vodilja jeste istina“ rekla je Komazec i dodala da su naši životi prolazni, a „Jedinstvo“ je večno.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović čestitao je „Jedinstvu“ godišnjicu rekavši da se značaj ovog lista ne ogleda isključivo u tome što je to najstariji list, već u tome što je trenutno jedini koji na Kosovu i  Metohiji izlazi na srpskom jeziku.

„Ono što razlikuje čitaoce „Jedinstva“ od čitalaca drugih štampanih medija, jeste činjenica da „Jedinstvo“ nema samo čitaoce… „Jedinstvo“ ima narod i u tom smislu je „Jedinstvo“ posebno važno za očuvanje pisma i kulturnog identiteta naroda. Ono što „Jedinstvo“ radi važno je da prepozna i država kao značajan medij za informisanje naroda na Kosovu i Metohiji“ rekao je Brajović i napomenuo da se profesionalnim izveštavanjem i kvalitetom tekstova koji se baziraju na činjenicama, „Jedinstvo“ prepoznaje kao pravi, profesionalni medij, za razliku od onih koji se tabloidizacijom sadržaja, ne karakterišu tako.

Brajović je posebno istakao da su mnoga značajna novinarska ali i književna imena učila školu u „Jedinstvu“ te da je arhiva ove redakcije, biser svega što se dešavalo na ovom prostoru u svakom smislu – političkom, ekonomskom, kulturnom i ratnom.

„Zato vam želim mnogo sreće u daljem radu i perspektivu svim medijima na  Kosovu i Metohiji. Oni su potrebni narodu koji živi ovde, ali rekao bih i celokupnom srpskom narodu“ dodao je Brajović.

Nagrada “Mirko Čupić” kolegama iz Crne Gore – Veliši Kadiću i Milutinu Sekuloviću

Nagrada „Mirko Čupić“ koja se tradicionalno na godišnjicu „Jedinstva“ dodeljuje za novinarsku hrabrost i istraživačko novinarstvo, ove godine pripala je dopisnicima lista „Novosti“ iz Crne Gore Veliši Kadiću i Milutinu Sekuloviću. Ovi novinari su redovno i hrabro izveštavali o litijama koje  su vernici SPC organizovali širom Crne Gore, izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

„Zbog tekstova koje su pisali, oni su hapšeni, mučeni i maltretitani. Ipak Sekulović i Kadić nisu odustajali od svojih novinarskih zadataka. Pisali su istinito, hrabro i časno „ kaže se u obrazloženju odluke žirija, koji čine urednica Rada Komazec i novinari Dragana Zečević i Zoran Vlašković.

Ove godine, rođendan „Jedinstva“ što zbog epidemioloških uslova, što zbog skore smrti direktora Svetozara Vlahovića, obeležen je skromno u prisustvu nekolicine kolega.

List „Jedinstvo“ je jedino štampano glasilo na srpskom jeziku na Kosovu koje od 1999. godine nakon proterivanja iz Prištine izlazi u Kosovskoj Mitrovici. „Jedinstvo“ je prvi put štampano 1944. godine, a prvi broj ovog lista izašao je upravo na današnji dan.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još