U Srbiji počinje imunizacija protiv Kovida 19

U Srbiji je od početka pandemije testirano 2.188.004 ljudi, a registrovano je 312.253 slučajeva koronavirusa. U borbi sa koronom život je izgubilo ukupno 2.833 pacijenata. Danas počinje vakcinacija.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević kaže da je izuzetno  ponosna što je Srbij uspela da među prvima nabavi vakcinu i da je pre svega želim da pokaže ličnim primerom koliko je to važno.

“Postoji koordinaciono telo koje se bavi ovim pitanjem i na osnovu raspoloživih količina i rizika u okviru populacije radi se plan imunizacije. Najugroženija je starija populacija”,rekla je ministarka.

Darija Kisić tepavčević kaže da smo upoznati sa svim aspektima vakcine, a da su zdrastveni radnici koji će davati vakcinu prošli i obuku za to.

“Vakcina treba i može da bude svetlo na kraju ovog dugačkog tunela”, rekla je ministarka Kisić Tepavčević za RTS.

Korisnici Gerantološkog centra “Bežanijska kosa” u Beogradu biće među prvima koji će primiti Fajzrovu vakcinu. Stotinak korsnika gerantološkog centra primiće vakcinu u podne.U Srbiji blago poboljšanje situacije. Obolelo je 4.426 ljudi, a preminula je 51 osoba. U bolnicama je na lečenju veliki broj građana.

Danas počinje vakcinacija protiv koronavirusa, a prvi će rukave zavrnuti korisnici staračkih domova u Beogradu i Novom Sadu. Vakcinu će primiti i premijerka Ana Brnabić, ministarka Darija Kisić Tepavčević, kao i epidemiolog Predrag Kon.

Novih 20.000 doza vakcina, koje su planirane za zdravstvene radnike, očekuje se vrlo brzo, najavljuju u Nacionalnom koordinacionom timu za imunizaciju.

Masovna vakcinacija, ako ne bude problema s isporukom vakcina, mogla bi da krene već sredinom januara, očekuje predsednik Srbije. 

Dok se čekaju vakcine jedina zaštita od virusa ostaju mere. Imunolozi smatraju da nema mogućnosti da se one značajno popuste niti da se Nova godina slavi kao svakog 31. decembra.

O merama pred praznike Krizni štab će ponovo raspravljati u petak.

Novi alarm lekarima – novi soj virusa koji se pojavio u Britaniji. Srbija za razliku od mnogih zemalja nije zaustavila letove iz te zemlje, ali epidemiolozi upozoravaju da je važno pratiti kretanje nove mutacije virusa.

Izvor: RTS

Izvor: Ilustracija

Comments

Pročitaj još