Brnabićeva primila prvu vakcinu u Srbiji, posle nje vakcinisani Kisić Tepavčevićeva i Kon

U Srbiji je počela vakcinacija protiv koronavirusa, a prvu vakcinu primila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Poručila je da je danas veliki dan za Srbiju. Kako je istakla, Srbija je prva u Evropi, posle Velike Britanije, dobila “Fajzerovu” vakcinu”, a treća zemlja na Starom kontinentu koja je počela kampanju davanja vakcina. Očekuje i vakcine drugih proizvođača.

Premijerka je “Fajzerovu” vakcinu primila u Intitutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” i to pred kamerama.

Nakon nje, vakcinu su u Torlaku primili i ministarka za rad i članica Kriznog štaba epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon.

Darija Kisić Tepavčević je pred vakcinaciju za RTS rekla da želi da pruži lični primer i da pokaže šta misli o efikasnosti i bezbednosti vakcine.  

Prve količine vakcine stigle su u Srbiju u utorak, a danas će ih primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu. U kontingentu je 4.800 doza. 

Brnabić: Dan za osmehe 

Premijerka Ana Brnabić je poručila da je danas dan za osmehe jer se obeležava početak kraja epidemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

“Ja sam ispred Vlade, kao neko ko vodi Krizni štab, osećala obavezu da prva primim vakcinu kako bi pokazala da u ovu vakcinu verujemo, kao i u institucije”, rekla je premijerka i precizirala da misli na Agenciju za lekove i stručna lica koja su danonoćno radila da provere vakcinu.

Dodala je da je bila njena obaveza i čast da otvori put za sve građane. Objasnila je da je dogovor sa predsednikom Vučićem bio da njih dvoje prime dve različite vakcine, jer u ovom trenutku imamo vakcinu konzorcijuma “Fajzera” i “Bionteka”, a u najskorije vreme se očekuju i vakcine od kineskog “Sinofarma”, kao i određene količine ruske vakcine “sputnjik 5”.

Kaže da je sigurna da ćemo krajem prvog kvartala ili početkom drugog imati i vakcinu kompanije “Astra-Zeneka”, a nakon toga i “Moderninu”.

Dodaje da će građani imati na raspolaganju sve vakcine koje su odobrene u matičnim zemljama i međunarodnim regulatornim telima, ali da će sve vakcine morati da odobre naše agencije i instituti.

“Trudimo se da budemo primer” 

Navela je da će predsednik Vučić verovatno primiti vakcinu kineskog “Sinofarma”, i da će pred početak vakcinacije zdravstvenih radnika vakcinu primiti i ministar Zlatibor Lončar.

“Trudimo se da budemo primer i kažemo da smo sigurni u vakcine i institucije.”

Istakla je da je ponosna što je Srbija pokazala kako može dobro da se bori u teškoj godini.

Kako je rekla, Srbije je prva u Evropi, posle Velike Britanije, koja je dobila “Fajzerovu” vakcinu, a treća zemlja u Evropi koja je počela kampanju davanja vakcina, posle Velike Britanije i Švajcarske.

Brnabićeva očekuje u narednih desetak dana sledeći kontingent vakcine, a od januara veće količine.

Zamolila je građane da ne pomisle da je borba gotova i apelovala je da se i dalje poštuju mere da bismo polako tokom 2021. godine skidali maske onda kada nam medicinski radnici kažu da je opasnost prošla.

“Do tada, molim sve da ovo gledamo kao na početak kraja epidemije”, rekla je premijerka.

Kon: Počinjemo borbu s oružjem u ruci

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da je danas veliki dan za Srbiju i Evropu jer počinjemo sa kontraofanzivom, “počinjemo borbu s oružjem u ruci, a to je u ovom slučaju vakcina”.

Istakao je da je i dalje vanredna situacija u bolnicama i da zdravstveni radnici ulažu ogroman napor da sačuvaju živote ljudi.

Kako je rekao, vakcinacija je registrovana kod nas za privremenu upotrebu u skladu sa zakonom, i da je potpuno sigurna i bezopasna.

“Svim građanima Srbije želim sve najbolje u nastupajućem periodu, ona će pristizati i vakcinisaćemo se s operativnim planom koji je napravljen. Današnji dan je simboličan, da damo ohrabrenje kompletnom stanovništvu Srbije”, rekao je Kon.

Imunitet se stiče sedam dana posle druge doze

Darija Kisić Tepavčević je rekla da je ponosna što je Srbija jedna od zemalja koje su među prvima nabavile vakcinu.

“Do sada smo u borbi protiv korone imali jednu pasivnu borbu gde smo se sklanjali, od danas krećemo u aktivnu borbu gde imunizacijom jačamo našu populaciju”, dodala je.

Objasnila je da je potrebno da se prime dve doze vakcine, i da sedam dana nakon druge doze može reći da je imunitet stečen.

Kako je rekla, danas će biti vakcinisano 150 korisnika gerontoloških centara u Beogradu i 100 u Novom Sadu. U Beogradu su uključeni i privatni domovi.

Navela je da je to plan za danas, a napravljeni su i detaljni planovi za naredne dane i spiskovi svih osoba koje su se javile da bi želele da prime vakcinu.

Kriterijum je da su korisnici gerontoloških centara i stariji od 65 godina.

Izvor: RTS

Foto: Printscreen – naslovna, Tanjug

Comments