• Početna>
  • Vesti>

Budžetska pomoć EU Kosovu u decembru 24.05 miliona evra

Kancelarija EU na Kosovu saopštila je danas da je kosovskom Trezoru, u ovom mesecu, uplaćena budžetska pomoć u iznosu od 24,05 miliona evra, iz fondova koje obezbeđuje Evropska komisija. Ovi fondovi su deo sveukupne pomoći koju EU upućuje Kosovu u cilju ublažavanja uticaja epidemije virusa COVID-19, ali i kao podršku modernizaciji kosovske javne uprave i jačanja upravljanja javnim finansijama.

“EU će nastaviti da podržava Kosovo preko potrebnim fondovima za ublažavanje socijalno – ekonomskog uticaja krize COVID-19 na kosovsku populaciju i biznise” navodi se u saopštenju.

„I Kosovo i EU s nalaze u sred pandemije. Kroz ove isplate za budžetsku podršku mi pomažemo Kosovu da preduzme neophodne akcije za borbu protiv pandemije, pomažemo stabilizaciju javnih finansija, pomažemo male biznise i ranjive ljude da mogu da se nose sa finansijskim teškoćama sa kojima su suočeni u ovoj teškoj situaciji. Mi stojimo uz narod Kosova” izjavio je ovim povodom komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

 Budžetska podrška je oblik podrške EU, gde EU nagrađuje napredak koji vlade čine u implementaciji svojih strategija i u ostvarivanju ciljeva koje su sebi postavile. Ranije isplate EU koje su se odnosile na reforme javne uprave i upravljanja javnim finansijama iznosile su 11,5 miliona € i 9,97 miliona evra i bile su isplaćene u decembru 2019. odnosno julu 2020. godine.

Vlada je nastavila da se bavi ostvarivanjem svoje agende za reformu javnog finansijskog upravljanja i javne administracije, ali treba da ponovo potvrdi svoju posvećenost sveukupnim ciljevima i principima reformske agende, da obezbedi da se ritam implementacije pojača u budućnosti i da obezbedi da predviđene ekonomske mere i investicije ne podrivaju makro-ekonomsku stabilnost Kosova, stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još